Religiøse er ikke mere forpligtede til at hjælpe flygtninge

Alle har et ansvar i forhold til de flygtninge, der kommer til landet, det har ikke noget med tro at gøre, mener sognepræst Jens Kvist

Lignelsen om den barmhjertige samaritaner handler om en mand, der lå forslået i en grøft. En præst og en tempeltjener gik forbi uden at hjælpe ham. Men samaritaneren hjalp, og det gjorde han, fordi han fik medynk med manden i grøften – ikke på grund af sin tro, skriver sognepræst Jens Kvist.
Lignelsen om den barmhjertige samaritaner handler om en mand, der lå forslået i en grøft. En præst og en tempeltjener gik forbi uden at hjælpe ham. Men samaritaneren hjalp, og det gjorde han, fordi han fik medynk med manden i grøften – ikke på grund af sin tro, skriver sognepræst Jens Kvist. Foto: Privatfoto.

At danskerne stod sammen om at hjælpe flygtningene på tværs af religiøse og etniske skel er en påstand, man sagtens kan sætte spørgsmålstegn ved. For der var lige så meget splittelse, som der var sammenhold, eksempelvis med hensyn til spørgsmålet: Hvad er forskellen på flygtninge og migranter?

Her kan det ikke nytte, at man fra den ene side råber pladderhumanister, mens man fra den anden side svarer: racister! Det spørgsmål er så alvorligt, at et enkelt land ikke kan løse det ved enten uhæmmet at åbne alle grænser, eller lige så uhæmmet at smække alle grænsebomme ned.

Har Danmarks religiøse grupper et særligt ansvar i forhold til de flygtninge, der kommer til landet, kan man spørge. Alle har et ansvar i forhold til de flygtninge, der kommer til landet, det har ikke noget med tro eller ikke tro at gøre. Men spørgsmålet er jo, hvordan man håndterer det ansvar.

Lignelsen om den barmhjertige samaritaner handler om en mand, der lå forslået i en grøft. En præst og en tempeltjener gik forbi uden at hjælpe ham. Men samaritaneren hjalp, og det gjorde han, fordi han fik medynk med manden i grøften – ikke på grund af sin tro. Heller ikke, fordi han ville vise, hvad diakoni i praksis vil sige, som jeg har set det udtrykt. Han praktiserede diakoni, og det er noget andet. Det var stadigvæk medlidenheden og intet andet, der drev ham.

Jeg kan ikke sige, at jeg har gjort noget særligt for flygtningene, og har således heller ingen adkomst til at forvente, at mine ”trosfæller” (et udtryk, jeg aldrig selv ville bruge!) gør noget.

Jens Kvist er sognepræst og panelist ved kristendom.dk.