Prøv avisen

10 citater af prins Joachim om tro, død og arvefølge

Hans Kongelige Højhed prins Joachim blev gift med prinsesse Marie i 2008. Før det var han gift med grevinde Alexandra. Prins Joachim har i alt fire børn fra sine to ægteskaber. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Reuters/ Ritzau Scanpix

På fredag fylder prins Joachim 50 år, hvilket er blevet fejret gennem hele ugen og kulminerer med en middag i Riddersalen i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. Kristeligt Dagblad har samlet 10 citater af Prinsen

Prins Joachim fylder 50 år på fredag.

Læs her 10 citater af den kongelige fødselar:

1: "Jeg tror på, at det, der i Bibelen defineres som Helligånden, er os alle sammen i live. Den samhørighed er for mig et metafysisk niveau."

- Prins Joachim til Kristeligt Dagblad i 2015.

2: "Jeg tænker på døden. Hver dag. Døden undgår vi ikke."

- Prins Joachim til Kristeligt Dagblad i 2015.

3: "Fra den dag Kronprinsen blev kronprins, der var han dynastisk stillet over mig og ville derfra avancere, og jeg vil meget firkantet sagt kun reversere. For hver gang Kronprinsen får et barn, så tager jeg et trin ned ad stigen, og på den måde er jeg stadigvæk en del af familien, men mere som en backup."

- Prins Joachim til TV 2 i 2017.

4: "Min rolle skal være at være Kronprinsens og en dag Kongens bror - hverken mere eller mindre."

- Prins Joachim til TV 2 i 2017.

5: "Vi skal blive ved med at drømme om et Afrika, hvor hvert land hviler i sig selv. Missionen skal vi hjælpe dem på vej med. Vi kan ikke sige, hvad morgendagen vil bringe, og vi må konstatere, at mangt en leder og land, som vi troede var frelsen, ikke var det. Derfor er vi måske skeptiske over for, om Afrika kan lykkes, men vi skal bevare drømmen om, at Afrika kan lykkes."

- Prins Joachim til Kristeligt Dagblad i 2012. Prins Joachim rejste som protektor for den danske hjælpeorganisation Care Danmark til Tanzania og Kenya for at bese en række af Cares projekter.

6: "Det var ikke sjovt for ham. Han blev også befalingsmand, mens han var i Algeriet. Og oplevede der krigens gru. Og oplevede soldaterlivet. Han har fortalt en hel del om det, men i øvrigt påfaldende nok, var der ingen soldaterkammerater derfra. Så det har været, ærlig talt, en parentes i hans liv. Til gengæld siger han, at det er enhver mands pligt at tjene sit land. Han sagde, at sådan er det bare."

- Prins Joachim i et interview med "Udsendt af Danmark" i 2019. Prins Joachim fortalte om sin far prins Henriks tid i militæret.

7: "Jeg tror på Gud og på et liv efter døden. Min umiddelbare darwinistiske livsanskuelse går fint i spænd med min tro på højere eksistenser. Jeg er ikke bleg for at blande lidt."

- Prins Joachim til Kristeligt Dagblad i 2015.

8: "Hvem er du? Dette helt banale spørgsmål kan jo få de fleste af os til at stirre tomt ud i luften. For ja, hvem er vi egentlig? Det har taget en temmelig lang kongerække at nå til i dag, hvor vi foretager os ting, som vi tager for givet, og som er helt naturlige i vores dagligdag."

- Prins Joachim i 2018.

9: "Som De sikkert vil forstå, er det en meget vanskelig periode for min familie og mig selv, men det er af stor betydning for mig at kunne fortsætte med de officielle pligter og opgaver, jeg har påtaget mig. Jeg vil gerne takke for den sympati og varme, der er strømmet min familie i møde i denne svære tid. Det varmer og hjælper os mere, end De aner"

- Prins Joachim i 2004 lige efter skilsmissen med grevinde Alexandra.

10: "Og nu kan der ikke være flere, der er i tvivl om, at det er 100 år siden, at Første Verdenskrig brød ud. 100-året markeres i hele Europa, i hele verden og selvfølgelig også her i landet. 100 år er lang tid. Den store krig er ude af mands minde. Til næste år markeres 70-året for Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig. Det er et helt andet jubilæum. For mange danskere husker både besættelsen og befrielsen. Men Første Verdenskrig er blevet fjern. Og der er alligevel noget bekendt ved den. For krigen varslede en ny tid."

- Prins Joachim til Kristeligt Dagblad ved åbning af et nyt krigsmuseum i 2014.