Tjekket usikkerhed

Forvirrende Forældrenes og børnenes forvirring er temaet i "Blå mandag -- 4 ever!!!" på Svalegangen i Århus

Claus Grymer anmelder "Blå mandag - 4 ever" på Svalegangen i Århus.
Claus Grymer anmelder "Blå mandag - 4 ever" på Svalegangen i Århus. Foto: Palle Hedemann.

3/6 stjerner

Om ikke andet har de unge forvirringen tilfælles med deres forældre: de er "blinde", der ledes af "blinde" – til mere forvirring. Dette er situationen i Kristian T. Erhardsens ikke opsigtsvækende, men effektive skuespil "Blå mandag - 4 ever!!!", der i den nytiltrådte teaterchef Per Smede- gaards iscenesættelse opføres på Svalegangen i Aarhus og derefter skal på turné.

Mette og Torben skal skilles samtidig med, at de forbereder konfirmation for deres datter, Liv. Holdningen er vel nærmest den, at man i en festlig anledning nok kan tage dette underlige med Gud og Jesus med. Hvad man så netop ikke gør. Ganske vist ligner Liv og hendes veninde Malle to hvide engle, mens de artigt afsynger trosbekendelsen. Men ellers anskues konfirmationen meget realistisk som totalt løsrevet fra dens egentlige mening.

Primært er det dog ikke et stykke om konfirmation, men om usikkerheden som et grundvilkår. Om venindefnidder, flirt og jalousi. Og om forældre, der både vil og ikke vil hinanden. Alle prøver at stive sig af med tjekkede facader, med løgne og selviscenesættelser, men kan derved udløse et uoverskueligt spil, der tager herredømmet fra dem. Sådan triumferer afmagten.

Erhardsen arbejder med typer – og gør det rapt og slagfærdigt. Dybt kommer vi ikke, men som symptomatisk sædeskildring er stykket i det mindste troværdigt.

Trods titlen handler det ikke om blå mandag, i hvert fald ikke i sædvanlig forstand. Udtrykket bruges som en metafor for virkeligheden bag festen og drømmene. For den hverdag, som er livets scene. Eller bør være det. Indtil videre er personerne ikke nået længere end til de indledende øvelser på den klatrevæg, der udgør forestillingens symbolske scenografi.

Amalie Dollerup finder som Liv et dækkende udtryk for en pubertetspige, der ikke rigtigt kan blive klar over, hvilken retning der fører fremad. Eller bare et sted hen. Christina Bech som Malle og Daniel Bevensee som Lukas indfanger den skrøbelige ungdommelige værdighed, der reelt slet ikke eksisterer – og alt for godt ved de, at dette når som helst kan afsløres for andre, sådan som det hemmeligt hele tiden har været afsløret for dem selv. Som forældrene Mette og Torben har Brita Ann Larsen og Mikkel Stubbe Teglbjærg ikke meget at arbejde med. Personerne er både hvem som helst og ingen som helst.

"Blå mandag – 4 ever!!!" er brugsdramatik, hurtigt set, hurtigt glemt. Men måske kan det lægge op til nyttig samtale.

grymer@k.dk

Kristian T. Erhardsen: Blå mandag – 4 ever!!! Iscenesættelse: Per Smedegaard. Scenografi: Nikolaj Heiselberg Trap. På Svalegangen indtil den 9. februar. Derefter og indtil den 5. marts på turné.