Prøv avisen

Teenager: Vores telefoner og tablets bruges ikke kun til skydespil og sociale medier 

"Jeg vil gerne indrømme, at jeg engang imellem kan finde på at se to afsnit for meget på Netflix eller pludselig opdage, at jeg har brugt en halv time på Instagram. Det irriterer mig bare, at der sjældent snakkes om det gode, vores tablets og den lettere adgang til nettet, også har medbragt," siger 15-årige Rosa Borregaard Søgaard Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Det er trættende at læse artikler og høre på forældre, lærere og forskere, der igen og igen sætter nettet og unges telefonbrug i et udelukkende dårligt lys. Det skriver 15-årige Rosa Borregaard Søgaard, som har været i skolepraktik på Kristeligt Dagblad

Det bliver blæst op i medierne, at børn og unges overforbrug af skærme kan føre til en afhængighed og dermed være skadelig for vores sundhed, trivsel og udvikling.

Ifølge undersøgelser bruger vi cirka tre-fire timer dagligt på vores telefoner og tablets. Forskere har konkluderet, at vi kan udvikle en afhængighed, der minder om en narkomans afhængighed, hvilket har resulteret i bekymrede forældre og tonsvis af artikler om emnet.

Jeg er bare ikke enig i, at der kun er kommet dårlige ting ud af vores forbrug af skærme, og jeg tror, at det at kalde det en afhængighed ofte er en overdrivelse. Det er vigtigt at forstå, at en afhængighed er en diagnose, og at man skal være kommet til et punkt, hvor man tilsidesætter og forsømmer andre ting i sin hverdag, inden det kan kaldes en afhængighed.

Jeg vil gerne indrømme, at jeg engang imellem kan finde på at se to afsnit for meget på Netflix eller pludselig opdage, at jeg har brugt en halv time på Instagram. Det irriterer mig bare, at der sjældent snakkes om det gode, vores tablets og den lettere adgang til nettet, også har medbragt. Vores telefoner og tablets bruges ikke kun til skydespil og sociale medier!

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har slået et ord op, jeg ikke forstod, eller undersøgt fakta, som jeg ikke var sikker på var korrekt. Næsten hver eneste morgen læser jeg nyheder på min telefon, og jeg tjekker min ugeplan og mit skema. Børn og unge bruger deres telefoner og computere til så mange andre ting, end det som reelt er et problem med de digitale medier.

Så næste gang du ser en teenager kigge på sin telefon, skal du huske på, at de ikke nødvendigvis sidder og fordriver tiden på et dumt socialt medie. Måske er de i gang med at skrive til deres mormor eller med at google, hvor langt der er til det næste busstoppested. Det er trættende at læse artikler og høre på forældre, lærere og forskere, der igen og igen sætter nettet og unges telefonbrug i et udelukkende dårligt lys.

Jeg synes, at det er vigtigt, at alle forstår og ved, at det er usundt at spille computerspil fire timer dagligt, men nettet, og dermed min telefon, computer og iPad, er også min og andre menneskers kilde til viden.