Prøv avisen

De 10 bedste danske tegneserier nogensinde

Tegneseriefestivalen Copenhagen Comics afholdes i denne weekend i Øksnehallen i København. På festivalen bliver der også en udstilling med tyve af de bedste tegneserier i danmarkshistorien. Se top ti her.

På tegneseriefestivalen Copenhagen Comics i denne weekend præsenteres en udstilling med de bedste danske tegneserier

Hvad er de bedste danske tegneserier?

Det herligt uvidenskabelige spørgsmål kan per definition kun fremkalde subjektive svar, ikke desto mindre er det sjovt at stille. Og det er, hvad folkene bag weekendens tegneseriefestival Copenhagen Comics har gjort. De har spurgt tegneserieskabere, oversættere, anmeldere, gallerister, forlæggere og andre, der beskæftiger sig professionelt med mediet. Deres svar varierede vildt – over 250 danske tegneserier blev angivet som favoritter. Men nogle serier og tegneseriealbums blev fremhævet oftere end andre, og derudaf har festivalarrangørerne genereret en liste på de tyve (muligvis) bedste danske tegneserier nogensinde.

Listen danner grundlag for en udstilling, der kan opleves på Copenhagen Comics i denne weekend. Kun én tegner/forfatter dukker op mere end en enkelt gang på top 10, og hans værker er til gengæld at finde på både første-, anden- og fjerdepladsen: Claus Deleuran (1946-1996), der ifølge Den Store Danske Encyklopædi (og så må det jo være rigtigt) især er kendt for en "fordomsfri blanding af dansk lokalkolorit og drabelige sørøverklichéer". Den tredobbelte udmærkelse på listen placerer ham vel nærmest som den største danske tegneserieskaber nogensinde. 

Copenhagen Comics' top 10 kan du gå på opdagelse i herunder. Klik på albumforsiderne og læs mere.

Udstillingen kan opleveres på Copenhagen Comics lørdag og søndag, og en top 20 med uddybende kommentarer til listen kan læses på nummer9.dk.