Efter ferien: Overblik og reaktioner på weekendens attentater i København

Er du hjemvendt fra vinterferie og finder det vanskeligt at få rede på, hvad der skete i weekenden i København? Så får du her et overblik over begivenhederne og reaktionerne

Gennem søndagen blev der lagt blomster ved begge attentatsteder, her ved Krudttønden på Østerbro i København.
Gennem søndagen blev der lagt blomster ved begge attentatsteder, her ved Krudttønden på Østerbro i København. Foto: Geisler Fotopress / Golejewski.

Lørdag og søndag vendte mange danskere hjem fra vinterferie til et Danmark i chok. To civile blev lørdag skuddræbt to forskellige steder i København, og gerningsmanden blev dræbt af politiet i en skudveksling tidlig søndag morgen. I dag flages der på halv stang fra alle offentlige bygninger, og i aften samles danskere over hele landet for at mindes de dræbte.

Men hvad skete der egentligt?

Lørdag den 14. februar 2015

15.33: Der blev åbnet ild ved et debatarrangement om ytringsfrihed i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard mistede livet, og tre betjente blev såret.

00.43: Der blev åbnet ild ved den jødiske synagoge i Indre By i København. 37-årige Dan Uzan, der holdt vagt ved en Bat Mitzvah-fejring i det jødiske kulturhus bag synagogen, blev dræbt af skud, og to betjente blev såret.

04.50: Politiet åbnede ild mod gerningsmanden på Svanevej i Københavns nordvestkvarter. Gerningsmanden mistede livet i skudvekslingen.

Søndag den 15. februar 2015

Søndag morgen kom reaktionerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lægger blomster foran synagogen i København.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt lægger blomster foran synagogen i København.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt talte søndag formiddag til befolkningen og slog fast, at "ingen skal angribe det åbne danske samfund."

Senere på dagen lagde statsministeren blomster ved synagogen i Krystalgade for at vise sin sympati med den dræbtes familie og hele det jødiske samfund. Se billederne her.

Menigheden fra Københavns domkirke med domprovsten i spidsen.
Menigheden fra Københavns domkirke med domprovsten i spidsen. Foto: AFP

Efter højmessen i Københavns domkirke gik domprovst Anders Gadegaard i spidsen for menigheden mod synagogen, der ligger få hundrede meter fra domkirken. Foran synagogen lagde de alterbuketten.

I det hele taget prægede lørdagens attentater mange højmesser søndag morgen, både i prædikenen og i kirkebønnen. Kristeligt Dagblad var med i Skt. Jakobs Kirke på Østerbro i København få hundrede meter fra kulturhuset Krudttønden, hvor det første angreb fandt sted. Både kristne og muslimer har opfordret til solidaritet efter attentatet.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu var ikke sen til at invitere de danske jøder "hjem" til Israel efter attentatet.

Udtalelsen mødte dog kritik fra flere sider, herunder fra danske jøder, der er skuffede over udtalelsen.

Selv om det jødiske samfund er rystet over attentatet, lader det dog ikke til, at danske jøder vil forlade landet. Læs mere i artiklen "Attentat får ikke danske jøder til at flygte".

Om weekendens attentat får betydning for et kommende folketingsvalg, er ifølge politisk redaktør Henrik Hoffmann-Hansen endnu uvist.

Sent søndag blev det offentliggjort, at den dræbte formodede gerningsmand er en 22-årig mand med tilknytning til bandemiljøet på Nørrebro. Han er kendt af politiet og blev for få uger siden løsladt fra fængslet efter at have afsonet en dom for grov vold. Yderligere to personer er anholdt i sagen og fremstilles i grundlovsforhør i dag.

Motivet bag angrebet er endnu ukendt, og politiet er i gang med efterforskningen.

To civile blev dræbt ved lørdagens attentater. Den 37-årige Dan Uzan blev dræbt foran den jødiske synagoge i Krystalgade i København. Læs nekrolog for ham her. Den 55-årige filminstruktør Finn Nørgård blev dræbt foran kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Læs om ham her.

Ved flere arrangementer landet over samles borgere i aften for at mindes de dræbte (se faktaboks). Mandag aften klokken 20 vil der være mindehøjtidelighed på Gunnar Nu Hansens Plads i København. Arrangementet blev flyttet fra pladsen foran Krudttønden, fordi flere end 16.000 mennesker har meldt sig til begivenheden på Facebook.