Sådan har Charlie Hebdo skabt debat

Det franske ugeblad Charlie Hebdo, der netop har været udsat for et attentat, har flere gange gjort sig bemærket med grænsesøgende karikaturtegninger af blandt andet islams profet Muhammed. Få overblikket her

Charlie Hebdos udgiver og bladtegner, der går under navnet "Charb". Arkivfoto.
Charlie Hebdos udgiver og bladtegner, der går under navnet "Charb". Arkivfoto. . Foto: Yoan Valat/EPA.

12 mennesker er i skrivende stund bekræftet dræbt, efter at bevæbnede mænd i dag stormede Paris-redaktionen for det satiriske franske ugeblad Charlie Hebdo med udråbet: "Vi har hævnet profeten". Den franske præsident Francois Hollande kaldte i eftermiddag angrebet for et "barbarisk terrorattentat."

Gerningsmændene bag attentatet på Charlie Hebdo er endnu uidentificerede, og hvad motivet bag angrebet er, kan man indtil videre kun gisne om. 

Men ugebladet kan have skabt sig fjender med sine mange karikaturtegninger, der provokerer ved eksempelvis at tage religion under stærk satirisk behandling. 

De seneste ti år er avisen blevet kendt i international sammenhæng for sine tegninger af islam og muslimernes profet Muhammed, der har affødt stærke reaktioner i visse muslimske miljøer. 

Charlie Hebdo blev kendt i Danmark under Muhammed-krisen, da avisen den 9. september 2006 var et af de få tidsskrifter, der i solidaritet med Jyllands-Posten valgte at genoptrykke de kontroversielle tegninger af profeten Muhammed, som den danske avis havde offentliggjort et halvt år forinden. Muslimske organisationer sagsøgte dengang avisen for racisme, men avisen blev frikendt for alle anklager. 

Den 2. november 2011 blev Charlie Hebdos kontor i Paris brændt ned til jorden ved hjælp af en molotovcocktail. Angrebet skete umiddelbart inden, at avisen udgav et 64-sider langt særnummer om det arabiske forår. I nummeret stod profeten Muhammed opført som "gæsteredaktør", og på forsiden er han tegnet med teksten "100 piskeslag, hvis du ikke dør af grin". Brandbomben blev smidt ind på redaktionen om natten, og ingen kom derfor noget til. 

Flere sammenlignede dengang brandandgrebet med den danske Muhammed-krise, men ifølge imam Naveed Baig kan de to sager ikke sammenlignes:

"Det kan ikke sammenlignes med Jyllands-Postens tegninger. Jyllands-Posten var og er kendt som en højreorienteret indvandrer- og islamkritisk avis. Sådan opfattes ugebladet Charlie Hebdo ikke, for det laver sjov med alle religioner," sagde Naveed Baig i 2011 til religion.dk

I september 2012 var det en tegning af en nøgen Muhammed, der igen bragte sindene i kog i visse muslimske miljøer. Karikaturtegningen blev bragt i forbindelse med, at der mange steder i den muslimske verden var protester mod en lavpris-film, der blev produceret i USA, som de mente, krænkede Muhammed. To franske muslimske grupper lagde sag an mod avisen, der blev beskyldt for at have krænket dem og for at tilskynde til had. De krævede godt 4,3 millioner kroner i erstatning.

Den 2. januar 2013 udgav Charlie Hebdo en humoristisk biografi over profeten Muhammeds liv. Dengang afviste ugebladets udgiver og bladtegner, der går under navnet "Charb", at bogen ville kunne udløse vrede blandt muslimer. 

"Det er en biografi, der har islams bemyndigelse, idet den er redigeret af muslimer," fortalte han.