Sjælden haj fanget ved Anholt

Øresundsakvariet i Helsingør har fået indleveret en grønlandshaj, der ellers er en sjælden gæst i de danske farvande.

Sjælden haj fanget ved Anholt
Sjælden haj fanget ved Anholt. Foto: Bendt Christiansen.

En fisker fra Gilleleje gjorde forleden store øjne, da han halede sit trawl op fra 40 meters dybde syd om Anholt. I trawlet lå nemlig en stor grønlandshaj, som ellers normalt lever meget længere nordpå ved Grønland og i det dybe og kolde nordlige Atlanterhav.

I land blev hajen fragtet til Øresundsakvariet, hvor marinebiologer kunne konstatere, at den store haj var en "lille", ikke kønsmoden han på 2,17 meter og med en vægt på 90-100 kilo. Hajen vil blive udstillet i en fryser på Øresundsakvariet fra næste uge, meddeler Øresundsakvariet.

Grønlandshajen er en arktisk haj, der er udbredt fra Nordøstgrønland og til Norges vestkyst. Kun ganske få gange før er den set i danske farvande. Bl.a. én ved Gilleleje og én ved Kullen.

Den kan blive op til otte meter lang og veje op over 1000 kilo.

Hajens latinske navn er Somniosus microcephalus, der betyder den søvnige med det lille hoved. Den er et umådeligt langsomt og sløvt udseende dyr. Men man skal ikke lade sig narre af dens opførsel. Grønlandshajen er et grådigt rovdyr, der er i stand til at nedsvælge hele sæler.