Prøv avisen

Thailandske munke slås med deres vægt

"Ifølge ærede Buddha skal vi acceptere alt, hvad man tilbyder os," siger Phra Rajvoramuni, en præst fra Sungvej-templet i Bangkok. Arkivfoto. Foto: Madaree Tohlala/Ritzau Scanpix

Gavmilde gæster giver buddhistiske munke i Thailand for mange usunde gaver. Religionen foreskriver, at man ikke afviser gaver, så der må andre midler i brug

Hver morgen går 63-årige Pipit Sarakitwinon rundt om sit tempel, mens han svinger armene flere hundrede gange i alle tænkelige retninger.

Som mange andre buddhistiske munke i Thailand har han problemer med vægten som følge af årtier med generøse tempelgæster og nul motion.

"Før jeg begyndte min diæt, kunne jeg knap nok gå 100 meter uden at blive træt," siger Pipit.

Han vejede 180 kilo, inden han omlagde kosten og begyndte at motionere.

Han er langtfra den eneste.

48 procent af munkene er fede ifølge en undersøgelse fra Chulalongkorn University i Bangkok fra 2016.

Samme undersøgelse fandt, at 42 procent af munkene har forhøjet blodtryk.

Derfor gik ledende medlemmer af sundhedssektoren i december 2017 sammen med religiøse overhoveder og udgav en samling retningslinjer for "munkesundhed".

Der var brug for nye, overordnede guidelines, fordi fedmeepidemien ses som en uheldig følge af årelange traditioner.

Troende medbringer nemlig som regel spiselige almisser til landets højtærede munke. Foruden at få point på den religiøse konto er det for at ære ens forfædre.

"Det bringer os lykke, når de spiser vores mad og er tilfredse. Fordi vi ved, at maden så bliver overført til vores kære," siger Prachaksvich Lebnak, vicegeneralsekretær i Thailands sundhedsstyrelse.

De medbringer oftest fede karryretter, søde og salte snacks eller sukkerholdige drikke.

Praksissen er så udbredt, at de fleste butikker sælger præfabrikerede almisser. De er typisk fyldt med sukker og tilsætningsstoffer.

Så selv om det i buddhismen er forbudt for munke at spise efter middag, er det ikke nok til at modvirke gavernes fedende effekter.

Det er nemlig også forbudt at afvise almisser.

"Ifølge ærede Buddha skal vi acceptere alt, hvad man tilbyder os," siger Phra Rajvoramuni, en præst fra Sungvej-templet i Bangkok.

Retningslinjerne for "munkesundhed" er generelt udfordret af en stærk modvilje mod at komme på kant med de religiøse traditioner i Thailand.

I stedet håber Rajvoramuni, som er medforfatter af retningslinjerne, at man kan lære munkene at hjælpe sig selv til normalvægt ved at formidle viden om sundhed, ernæring og motion.

Selv om retningslinjerne ikke er obligatoriske, har 63-årige Pipit fulgt dem tæt.

Gennem sine armsving og mindre portioner - især af usunde almisser - siger Pipit, at han har tabt 30 kilo på under et år.

Ifølge Jongjit Angkatavanich, som står bag undersøgelsen af munkenes vægtproblemer, vil der gå mindst et år endnu, inden man kan forvente "håndgribelige resultater" af den nye linje.

/ritzau/AFP