Prøv avisen

Skal præster tro på Gud?

Forskellen på Kaj Munk og præsten i Taarbæk, der for få år siden var på forsiden af aviser i ind- og udland, var at sidstnævnte højlydt proklamerede sin manglende gudstro offentligt, skriver Anders Blichfeldt. Foto af Thorkild Grosbøll: arkiv. Foto: Arkiv

Det er ligesom at blive gift: ingen SKAL elske og ære et andet menneske. Men det er dumt at sige ja foran alteret, hvis man i virkeligheden mener nej, skriver sognepræst Anders Blichfelt i kristendom.dks brevkasse

Spørgsmål:

SKAL man tro på Gud, når man er præst?

Venlig hilsen
Katja

Svar:

Kære Katja

Ingen SKAL tro på Gud, hverken præster eller andre.

På den anden side er det klogt at gøre sig sine tanker om netop dét, inden man ifører sig kjole og krave og accepterer et embede som præst.

Det er ligesom når man bliver gift - ingen SKAL elske og ære et andet menneske. Men det er dumt at sige ja foran alteret, hvis man i virkeligheden mener nej.

Noget andet er, at også præster kan komme i tvivl om troen på Gud. Og præster kan miste troen, ligesom alle andre. Så der har altid været præster i folkekirken, der inderst inde ikke troede på Gud. Kaj Munk er er kendt eksempel. I en årrække havde han ingen rigtig tro på Vorherre. Men så kom den tilbage, til hans egen store glæde og overraskelse.

Forskellen på Kaj Munk og præsten i Taarbæk, der for få år siden var på forsiden af aviser i ind- og udland, var at sidstnævnte højlydt proklamerede sin manglende gudstro offentligt.

For Kaj Munk var det et stort problem, at han ikke evnede at tro, noget han kæmpede med alene. Præsten i Taarbæk syntes nærmest at søge opmærksomhed og optrådte med provokerende og grænsesøgende udtalelser. Men han genvandt også troen, da biskoppen spurgte ham direkte, om han troede på himlens og jordens skaber. Han kunne have sagt nej. Men han sagde ja, måske til sin egen overraskelse. Han så i hvert fald paf ud, da han gik derfra.

Sådan er det med troen på Gud. Den sætter sig igennem af sig selv. Den er en gave, ligesom anemoner om foråret. Ligesom kærligheden.

Hilsener

Anders Blichfeldt
sognepræst i Holeby

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.