Prøv avisen

10 ting prins Henrik har sagt om kærlighed

Dronning Margrethe og Prins Henrik på deres bryllupsdag den 10. juni 1967. Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

Vi bringer her 10 citater af prins Henrik om den kærlighed, der fyldte i hans liv

Prins Henrik sov stille ind tirsdag den 13. februar 2018 på Fredensborg Slot omgivet af sin familie. Han var kendt som en intellektuel, højtuddannet levemand, og der er ingen tvivl om, at kærligheden fyldte meget i hans liv - især til Dronningen. I anledning af Prinsens død bringes her 10 ting, han har sagt om kærligheden.

1. Om dronning Margrethe i selvbiografien 'Skæbne Forpligter'.

”Jeg gik så vidt til at lade hende forstå, at jeg var forelsket i hende. Hun havde allerede forstået det. Så erklærede jeg uden omsvøb, at jeg elskede hende. Den erklæring syntes hun godt om.”

2. Uddrag af digtet 'Fredensborg slot' fra prins Henriks digtsamling 'Lykkelige nætter', oversat af Niels Lyngsø.

"Fredens slot
giver fred i sjælen.
Blomsterne, vindens toner,
og nattens litanier
luller det trygt i søvn."

3. Interview med Euroman, juni 2014.

”Mit første digt var til min første kærlighed. Hun hed Marie Thérèse og boede ved siden af os i Cayrou. Vi var 10 år og udvekslede breve i en blomsterkrukke. Jeg var en stor romantiker, og jeg gjorde, hvad jeg kunne, for at imponere hende. Med vers og billige rim. Det var sådan, det begyndte.”

4. Om dronning Margrethe, B.T. den 21. september 1966.

”Margie … undskyld, jeg ville sige Margrethe er den sødeste og mest intelligente pige, jeg nogensinde har mødt”.

5. Prins Henrik i sin bryllupstale til dronning Margrethe, den 10. juni 1967.

”Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have; syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt.”

6. Prins Henrik om sine sønner i et interview med DR.

”Jeg var så glad, så glad for at være far, fordi jeg satte en stor vægt i faderskabet. Selvom jeg har haft meget tid med mine sønner, synes jeg ikke det var nok. Jeg ville gerne have haft mere tid til at være sammen med dem, men sådan er livet.”

7. Prins Henrik til kronprinsesse Mary, i anledningen af kronprinsparrets bryllup den 14. maj 2004.

”Siden vores første møde har jeg lagt mærke til dine forbehold og din pligtopfyldenhed, der matcher din styrke og din kontrol med dine følelser – disse er vigtige kvaliteter i dit kommende liv, der åbner dets officielle døre for dig på denne glade dag. Velkommen ind i vores familie og vores hjerter, hvor du altid vil finde varme og kan søge tilflugt, skulle du få behov for det.”

8. Prins Henrik, da han fyldte 70 år.

”Det vigtigste i mit liv er, at jeg har haft en harmonisk familie. Jeg tror, at jeg har gjort dem glade, og at de kan lide mig – og at vi har det godt sammen. Det er for mig det vigtigste.”

9. Prins Henrik i sin tale til dronning Margrethe i anledning af 40-års Regeringsjubilæum den 15. januar 2012.

”At den nuværende regent vi fejrer i aften, er min kære hustru, gør min glæde endnu større. Vi har igennem disse 40 år delt mange gode og spændende oplevelser sammen, men også nogle vanskelige udfordringer. Men altid med engagement og følsomhed.”

10. Prins Henriks digt 'Nætter og dage' fra Stephanie Surrugues bog 'Enegænger – portræt af en prins'.

”Mine længslers dronning
et stykke af himlen tilfaldt mig som gave
Dine kys er min duftende have
og min elskovsrus er dit smykke”.