Prøv avisen
Artikelsamling

Serie: Tidens mand

Mandens rolle er i forandring. I denne artikelserie undersøger Kristeligt Dagblad de mange forskellige omstændigheder, forventninger og udfordringer, der knytter sig til at være mand i dag. Fotos: Stefan Spassov / Unsplash (øverst), Leif Tuxen (nederst). illustration: Rasmus Juul.

Engang var manden skaffedyret, forsørgeren og den sikre indehaver af stolen for bordenden. I dag er den forestilling på retur, mens nye normer for maskulinitet er ved at opstå. I denne serie sætter Kristeligt Dagblad fokus på manden anno 2020. Her samler vi alle artiklerne

1. Manden har for længe været skydeskive i ligestillingsdebatten

I ligestillingens navn har kønsforskningen primært set mænd og kvinder som to konkurrerende køn, hvorfor vi overser, at mænd på mange områder klarer sig dårligere end kvinder. Sådan lyder det fra internationale forskere.

Læs artiklen her.

2. Nutidens mand er et udfordret køn

Manden er ofte på anklagebænken som det privilegerede køn. Ikke mindst i de senere år, hvor MeToo-bevægelsen blandt andet har afsløret overgreb begået af mænd i magtfulde positioner. Men billedet af den moderne mand er mere nuanceret, og mange mænd kæmper med at leve op til tidens forskellige og skiftende idealer.

Læs artiklen her.

3. Mangel på rollemodeller sender nutidens fædre tilbage i gamle kønsrollemønstre

Den moderne mand vil gerne være mere involveret i sine børns liv, og et nyt projekt håber at klæde manden bedre på til den nye farrolle.

Læs artiklen her.

4. Fra helt til skurk: 10 citater om den udskældte hvide mand

Den hvide mand har længe indtaget hoved- og helterollen i den vestlige verdens historie, men i de senere år er han i stedet blevet billedet på magtmisbrugeren og undertrykkeren. Kristeligt Dagblad har samlet 10 citater om den hvide mand – sagt af alt fra afrikanske diktatorer til danske politikere.

Læs artiklen her.

5. Ny forskning: Barnløshed stadig mere udbredt i Danmark

Fødselsraterne herhjemme falder, og det skyldes først og fremmest, at flere aldrig får børn, og ikke som hidtil antaget, at der fødes færre børn pr. kvinde, eller at kvinder får børn senere i livet, viser nyt studie. Flere – særligt mænd – vil komme til at ende deres dage som barnløse, siger forsker.

Læs artiklen her.

6. Tre generationer af kvinder: Nu må mændene altså på banen

Den moderne mand er klart at foretrække frem for den traditionelle patriarkalske mand, lyder det fra tre generationer af kvinder fra Vestjylland. Men de savner at høre, hvad mændene egentlig selv vil, for de oplever, at tidens mandeidealer mest er udtryk for kvindernes ønsker og derfor har fokus på øget ligestilling.

Læs artiklen her.

7. Mandlig sygeplejerske: I begyndelsen undskyldte jeg nærmest for at gå på studiet

Sygeplejerskefaget er præget af et højt antal kvinder. Men også mænd søger ind på uddannelsen og finder det svært at påtage sig den kvindedominerede titel.

Læs artiklen her.

8. Mandens identitetskrise kan true parforholdet

Flere mænd har svært ved at orientere sig i nutidens idealer. Det skaber forvirring omkring, hvordan man bedst muligt påtager sig roller som familiefar og ægtemand.

Læs artiklen her.

9. De levede adskilte liv og var på randen af brud: I dag er parterapien det årlige servicetjek

Niels Blok blev af sin hustru konfronteret med parrets forsømte ægteskab og tvunget til at opsøge professionel hjælp. Det skulle vise sig at blive en hjælp, der skubbede til nogle bredere idéer om stolthed, selvstændighed og mandlige værdier.

Læs artiklen her.

10. Tre generationer af mænd: Kommer tidens mandeidealer indefra?

En mand-til-mand samtale på tværs af tre generationer fører til tanker om kærlighed, familierelationer og den mandlige identitet i et moderne samfund.

Læs artiklen her.

LÆS OGSÅ:

Det gik pludselig op for Jesper Koerstz Jensen, at han ikke var så moderne en far, som han gerne ville være. I stedet var han blevet til sin kærestes medhjælper, ”og vi var ubevidst røget tilbage i mere traditionelle forældreroller.” – Foto: Leif Tuxen.
”Der findes ikke længere en fast maskulinitet at læne sig op ad, og derfor er man som mand tvunget til at navigere i et kaos,” mener journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen. Illustration: Rasmus Juul
"Nogle samfund ikke er opmærksomme på, at mændene halter efter, fordi den primære fokus i ligestillingsdebatten handler om at sikre kvinder bedre muligheder," siger psykologiprofessor Foto: Stefan Spassov / Unsplash
Zimbabwes tidligere diktator Robert Mugabe, kunstner Michael Kvium, kulturborgmester i København Franciska Rosenkilde og folketingsmedlem for Liberal Alliance Henrik Dahl har i årenes løb alle udtalt sig om den hvide mand, der er i ”bad standing” i disse tider. Foto: Philimon Bulawayo/Reuters/Ritzau Scanpix, Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix og Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Holder fremskrivningen ifølge undersøgelse stik, kan godt hver femte kvinde født i 1988 se frem til at være barnløse i en alder af 45 år mod 17 procent af generationen født 10 år tidligere. Men særligt mænd vil komme til at ende deres dage barnløse, påpeger forsker. Genrebillede.
”Det må handle om at værdsætte vores forskelligheder og ikke om at gå efter at lave et fuldstændigt millimeterdemokrati mellem de to køn,” lyder det blandt andet fra 55-årige Helene Pilgaard Clausen (th.), der her står i køkkenet sammen med sine to døtre Nete (tv.) og Anna Pilgaard Nielsen samt sin mor Anna Pilgaard Clausen. – Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix.
I begyndelsen af sin studietid var Joachim Christiansen forlegen over, at han som mand læste til sygeplejerske. Foto: Palle Peter Skov
Identitetskrisen hænger ifølge psykolog og parterapeut Finn Korsaa sammen med, at den moderne mand ubevidst har overflødiggjort sig selv i parforholdet ved at tro, at han skal lege ”mor for sine børn”. Genrebillede. Foto: Ingram Vitantonio Cicorella/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Niels Blok tager en selfie, mens solen rejser sig over det skotske højland. – Privatfoto.
Jesper Tvilde (midten) ved godt, at han på nogle punkter minder om inkarnationen af den såkaldt moderne mand, men værdier kommer indefra, fastholder han. Ved sin side har han sin far Bjarne (tv.) og sin søn Gustav (th.). Foto: Niels Christian Vilmann