Prøv avisen

Thierry er en af de gule veste: "Tidligere var sammenhold blandt folk. I dag passer enhver sit"

”Middelklassen er på vej til at blive underklasse, og EU betyder især illoyal konkurrence fra østarbejderne,” siger Thierry Reyne, der iført en gul vest fra første dag var med til at besætte de franske rundkørsler

Når de europæiske vælgere fra den 23. til den 26. maj går til europa-parlamentsvalg, sker det på baggrund af de senere års flygtningekrise og Brexit-chok. Højrenationale EU- skeptikere og proeuropæiske kræfter har udråbt valget til en folkeafstemning om selve Europa.

Kristeligt Dagblad besøger i en artikelserie en række EU-lande og taler med de borgere, der snart skal til stemmeurnerne i de 27 medlemslande. I denne artikel har vi talt med 55-årige Thierry Reyne, der er tidligere selvstændig træopskærer og nu invalidepensionist. Han har været en del af de gule veste siden begyndelsen i november.

Thierry Reyne, 55 år, Frankrig

”Tidligere var der større sammenhold blandt folk. I dag passer enhver sit og interesserer sig ikke for andre. Vi lever i hver sin verden. Folk kommer ikke hinanden ved. Jeg forstår ikke, hvordan det er blevet sådan,” siger han om den europæiske pessisme, der præger visse dele af Frankrig.

Føler du dig som europæer?

"Ja, sådan da. Vi har da meget tilfælles med andre lande, og vi er nødt til at stå sammen, for hver for sig kan landene ikke klare sig over for de store lande som USA og Kina. Jeg føler mig tættere på vores europæiske naboer end på russere og kinesere."

Hvad er det bedste ved EU?

"Den frie bevægelighed. At vi kan rejse frit uden besvær med at komme over grænserne eller skifte valuta. EU har også hjulpet mange lande til at få økonomisk fremgang. EU har skabt velstand, men måske mere i de nye medlemslande end i de gamle, som havde velstand i forvejen."

Hvad er det værste ved EU?

"Den sociale ulighed. At man henter løsarbejdere fra østlandene til Frankrig, hvor de bliver groft udnyttet. Det burde ikke være sådan, at man kunne hente billigere arbejdskraft ind fra de andre lande. Der burde være fælles regler for alle lande, men sådan er det ikke. Der er kommet for mange lande med, som trækker os andre nedad."

Hvilken forskel gør EU i din hverdag?

"Jeg synes ikke, jeg selv mærker noget til EU. Det er den franske stat, ikke EU, der bestemmer pensionernes størrelse og øger skatterne."

Hvad er EU’s vigtigste opgave?

"At sørge for, at vi ikke bliver løbet over ende i den internationale konkurrence."

Vil du stemme ved EU-valget?

"Ja. Jeg synes, de skal vide, hvad vi almindelige mennesker forventer af dem."