Tidslinje: Gud i dansk litteraturhistorie

Gud er døv, barmhjertig, findes, findes ikke. Flere hundrede års litteratur vidner om mangfoldige gudsopfattelser gennem tiderne. Kristendom.dk giver i denne tidslinje nogle væsentlige nedslag fra barokken og frem til i dag

Svend Åge Madsen, Karen Blixen, Johannes V. Jensen, H. C. Andersen og Jens Blendstrup er alle forfattere, der markerer sig på denne tidslinje over Guds rolle i dansk litteratur igennem tiden.
Svend Åge Madsen, Karen Blixen, Johannes V. Jensen, H. C. Andersen og Jens Blendstrup er alle forfattere, der markerer sig på denne tidslinje over Guds rolle i dansk litteratur igennem tiden. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Lars Hansen/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix, Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Spørgsmål om tro og eksistens har til alle tider ligget mange forfattere på sinde – det vidner litteraturen om. Her er blevet sat ord på menneskets sammensatte og mangeartede sindelag på utallige måder, og det bemærkelsesværdige er, at sorgerne, tvivlen og glæderne ligner dem, der også berør mennesker i dag.

Kristendom.dk har lavet denne tidslinje over Gud i dansk litteraturhistorie med et ønske om at inspirere og vække lyst til at læse de litterære værker, der reflekterer over og spejler spørgsmål om tro og eksistens.

At skrive litteraturhistorie er en omsiggribende affære. Nogle forfattere vil blive overset, mens andre kun vil blive nævnt i ringe grad. Derfor er formålet med denne tidslinje heller ikke at skrive litteraturhistorie, men derimod at pege på væsentlige forfattere og strømninger igennem tidernes litterære landskaber, der på forskellig vis har givet udtryk for en særlig tros- og gudsopfattelse.