Prøv avisen

Tidslinje: Sådan har minksagen udviklet sig dag for dag

Mette Frederiksen har under hele minkforløbet placeret ansvaret hos den nu tidligere fødevareminister Mogens Jensen. spørgsmålet er, om det er nok for andre partier i folketinget. Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Alle mink skal aflives på grund af en mutation i coronavirus. Sådan sagde regeringen i november. Efterfølgende er det kommet frem, at der ikke var lovgrundlag for en sådan udmelding. Men hvornår er der blevet sagt hvad og af hvem? Og hvad sker der nu? Få overblikket her

Onsdag den 4. november

Statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde begge på et pressemøde, at alle mink ”skal” slås ihjel for at forhindre spredning af en ny variant af coronavirus.

Fredag den 6. november

Fødevarestyrelsen sendte på vegne af regeringen en e-mail til minkavlerne med en udførlig ordre om, at de skulle aflive deres mink ”hurtigst muligt” – også selv om der var tale om farme med raske mink, der befandt sig uden for den såkaldte sikkerhedszone på 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Søndag den 8. november

Det kommer frem, at der mangler hjemmel til at slå samtlige mink ned. Mogens Jensen forklarer i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet, at det er en hastesag, og at man derfor måtte iværksætte aflivningen af minkene – også selv om lovgivningen ikke var på plads.

Mandag den 9. november

Mandag aften beklagede Mogens Jensen, at han og regeringen ikke havde meldt klart ud, hvad der har og ikke har været lovhjemmel til.

Tirsdag den 10. november

Under spørgetimen tirsdag eftermiddag medgav Mette Frederiksen, at regeringen havde handlet uden lovhjemmel. Hun beklagede flere gange.

Efter spørgetimen sagde Mette Frederiksen, at ansvaret for at rette op på problemet ligger hos den ansvarlige minister, altså Mogens Jensen.

Samtlige borgerlige partier ønsker fødevareministerens afgang.

Onsdag den 11. november

Onsdag klokken 13 var Mogens Jensen kaldt i samråd om sagen. ”Jeg var ikke gjort bekendt med den manglende lovhjemmel. Det blev jeg først i weekenden,” sagde han på samrådet. Regeringen har nu igangsat en redegørelse, der skal kortlægge forløbet.

Redegørelsen forventes præsenteret om en uge – onsdag den 18. november.

Onsdag den 18. november

Før præsentation af redegørelsen udtaler Mogens Jensen til DR, at han trækker sig som fødevareminister.

Onsdag den 25. november

Partierne i blå blok har ønsket en hasteforespørgsel med Mette Frederiksen om statsministerens rolle i minksagen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender nok engang, at der er blevet begået ”indlysende” fejl i minksagen, men hun fastholder, at ansvaret lå hos tidligere fødevareminister Mogens Jensen.

Torsdag den 3. december

I jagten på at få placeret et ansvar indkaldes også justitsminister Nick Hækkerup (S) til samråd om sagen. Her kan han vente sig en del kritiske spørgsmål, efter det er kommet frem, at Rigspolitiet på forhånd vidste, at der ikke var hjemmel i lovgivningen til at aflive alle mink i Danmark.

Især det såkaldte talepapir, som betjentene skulle bruge, når de ringede til minkavlere for at opfordre dem til at slå deres mink hurtigt ned, er i fokus på grund af dets ulovlige indhold.

Torsdag den 3. december fortsat

Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er torsdag i samråd om regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink.

På samrådet bekræfter Heunicke, at han den 22. september blev advaret om mutationsproblemet og den potentielle fare for folkesundheden.

Men, siger han, det var Miljø- og Fødevareministeriets opgave at orientere Folketingets partier om problemet, ikke hans.

Torsdag den 3. december fortsat

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får en politisk næse for regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink. Det politiske flertal bag næsen er Enhedslisten, SF og blå blok.

Næsen får ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten.