Tiltalt imam: 10 års fængsel skræmmer mig ikke

Anklagerne om at opfordre til drab på jøder er grundløse, siger tiltalt Nørrebro-imam i interview. Han nægter at følge danske værdier frem for muslimske

50-årige Monzer Abdullah blev som den første imam tiltalt efter den såkaldte imamlov i tirsdags. Tiltalen går på opfordring til drab på jøder. Han fortryder ikke sine udtalelser.
50-årige Monzer Abdullah blev som den første imam tiltalt efter den såkaldte imamlov i tirsdags. Tiltalen går på opfordring til drab på jøder. Han fortryder ikke sine udtalelser. Foto: Emil Kastrup Andersen

På Facebook har imam Monzer Abdullah flere end 7000 følgere.

Og ifølge imamen, der i tirsdags som den første religiøse forkynder blev tiltalt efter imamloven for at bifalde drab på jøder, har han også fået tusindvis af opmuntrende kommentarer efter bekendtgørelsen fra Anklagemyndigheden forleden.

”Total opbakning fra muslimer! Ikke bare fra muslimer i Danmark, men også internationalt. De ved ligesom mig, at de danske myndigheder har fordrejet mine ord. De ved, at jeg taler om Palæstina, besættelsen og ikke om kriminelle handlinger og terrorisme. Jeg møder også folk ude på gaden, der viser respekt og opbakning,” siger Monzer Abdullah til Kristeligt Dagblad, der som det første medie har fået et interview med imamen, som er tilknyttet Al Faruq-moskéen på Nørrebro i København.

Det var herfra, at han ifølge Anklagemyndigheden i marts sidste år bifaldt drab på jøder ved en fredagsbøn i moskéen, da han ytrede sig således fra prædikestolen:

”Dommedag oprinder ikke, førend muslimerne bekæmper jøderne, således at muslimerne slår dem ihjel, og jøden vil skjule sig bag sten og træer, og stenen og træerne vil sige: ’O muslim, O Guds tilbeder, der er en jøde bag mig, så kom og dræb ham’.”

Ytringerne har betydet, at han som den første imam kan blive fældet af imamloven fra 2017, ligesom han også er tiltalt for brud på racismeparagraffen. Selv er han ikke i tvivl om, at anklagerne er grundløse.

”Tiltalen er en kriminalisering af islam og islamiske tekster. Selve fredagsbønnen handlede ikke om jøder som folk eller om en gruppe med en bestemt religiøs baggrund. Min fredagsbøn handlede om Israel-Palæstina-konflikten som en politisk sag. Derfor er det tydeligt for mig, at man i stedet bruger imamloven til at realisere et formål, der handler om at lave rammer for, hvad imamer må tale om,” siger Monzer Abdullah.

Hvis man hører hele talen fra den dag i marts, vil man ifølge Monzer Abdullah blive klar over, at ytringerne hverken er racistiske eller kan virke som en opfordring til drab på jøder.

”Inden for islam må man ikke opfordre til drab på uskyldige eller civile mennesker, uanset hvem det er. Det er vores holdning som muslimer og min holdning som imam. Anklagemyndigheden misbruger mine ord totalt. Det handler ikke om jøder som jøder.”

Men er det så en opfordring til drab på jøder i Israel?

”Det er det ikke på den måde. Vi har et besat land, der hedder Palæstina, og vi som muslimer har en bestemt og klar islamisk holdning, der siger, at et besat islamisk land skal befries. Den befrielse skal ske militært. I en regulær krig. Befrielse vil selvfølgelig betyde, at der vil blive krig mellem individer og grupper. Men bekæmpelsen vil ikke være af jøder generelt, men af de jøder, der besætter vores land.”

Så det er ikke en generel modstand mod jøder?

”Nej, slet ikke. Det passer slet ikke med islamiske regler. Det er ikke for at forsvare mine udtalelser, at jeg siger sådan. Men vi har ikke et problem med jøder som jøder. Vi har et problem med jøder, der besætter vores land, ligesom vi har et problem med russere, der bomber i Syrien.”

Men danske jøder er bekymrede over dine udtalelser. De føler, at den slags ytringer, du er kommet med, kan forstærke antisemitismen. Kan du forstå deres bekymring?

”Det er Israel og tilhængere af Israel, der besætter vores land (Palæstina, red.) og dagligt dræber palæstinensere. Det er Israel og deres tilhængere, der er kriminelle. De vil fordreje tingene og spille ofre, selvom det er palæstinensere, der er ofre og dag og nat bliver dræbt af israelske soldater. Men der er ingen, der stiller Israel til regnskab. Det undrer mig ikke, at Danmark, den danske regering og de danske myndigheder vil forfølge os, fordi vi anklager Israel og siger sandhedens om Israels fremfærd.”

Retssagen imod Monzer Abdullah er endnu ikke berammet, men selvom Nørrebro-imamen er den første imam på anklagebænken efter imamloven, er han ikke skræmt.

”Selv 10 års fængsel vil ikke skræmme os muslimer. Vi er stolte af vores overbevisning,” siger Monzer Abdullah.

Han føler sig sikker på, at anklagemyndigheden vil lide nederlag i retten. Anklagerne er ”svage”, og han føler sig i øvrigt overbevist om, at han har stor tilslutning til sin kamp i det muslimske miljø.

”Vi vil aldrig gå på kompromis med islam. Palæstina-sagen er vores sag som muslimer. Vi arbejder for at oprette en islamisk stat, og løsningen for, at det kan lade sig gøre, er Jihad og kun Jihad. Der findes ingen anden løsning på Palæstina-sagen.”

Derfor får tiltalen ham heller ikke til at ændre adfærd.

”Jeg vil altid sige min mening, som den er. Jeg vil altid forholde mig til de islamiske tekster. Men det, vi er blevet anklaget for, er løgn og fordrejning. Jeg har altid talt imod drab mod civile. Både jøder, kristne og muslimer. Det siger jeg ikke for at være forsigtig i forhold til de vestlige regeringer, men for at beskytte islam. For opfordring til drab harmonerer ikke med de islamiske tekster. Jeg lever for islam, og den slags ytringer ville være en forbrydelse imod islam,” siger Monzer Abdullah:

”Imampakken sigter på at kriminalisere vores hellige tekster, og myndighederne vil have, at vi ikke må tolerere andre værdier end de danske. De vil have, at vi skal assimileres, men det vil aldrig lykkes.”