Prøv avisen
Folketingsvalget 2019

SF: Tre værdipolitiske mærkesager

Socialistisk Folkeparti går blandt andet til valg på at øremærke barsel til mænd, siger den politiske ordfører Karsten Hønge. Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Politisk ordfører for Socialistisk Folkeparti, Karsten Hønge, forklarer partiets tre vigtigste værdipolitiske mærkesager til valget 2019

1. Kirke og stat

“Jeg synes, at kirke og stat skal adskilles. Man kunne også sige det på denne måde: ‘Giv Gud, hvad Guds er, og kejseren, hvad kejserens er.’ Altså, vi har et verdsligt samfund, der tager sig af, hvordan samfundet drives, og så tager vi os af de religiøse spørgsmål eller idémæssige spørgsmål i en anden afdeling. Kirke og stat har haft en lang historie sammen i Danmark, men den knude, vi har lavet, synes jeg, det er på høje tid, at vi får løsnet.”

2. Øremærkning af barsel

“Jeg synes, det er på høje tid, at vi får øremærkning af barsel til fædrene. Børn har i den grad brug for både at være tæt på deres mor og far. I et moderne samfund tænker man: Det kommer nok af sig selv, at fædrene tager sig lige så meget af børnene som mødrene. Men nej, det gør det ikke. Derfor tror jeg, at vi bliver nødt til at lovgive om det for børnenes skyld, men også for kvindernes skyld, der får en bedre mulighed for at gøre karriere i arbejdslivet, for det, der sætter dem tilbage, er faktisk, at de skal tage hovedparten af barslen.”

3. Udviklingsbistand

“Vi synes, det er en god idé, at vi får sat udviklingsbistanden op til det niveau, som FN anbefaler, nemlig op mod én procent. Én procent. Helt ærligt, hvor meget er det i virkeligheden i forhold til de udfordringer, som udviklingslandene står overfor? Vi lever jo i et smørhul i Danmark. Vi har så mange muligheder - og en af de muligheder, vi skulle tage og gribe, er at være med til at holde hånden under de fattigste i verden. I en verden hvor rigdom og fattigdom ligger så ekstremt langt fra hinanden. Danmarks bidrag kunne være at mindske den ulighed og hjælpe de mennesker, der er bagud på point, fordi de er født i et fattigt udviklingsland.”

Socialistisk Folkeparti har valgt de tre mærkesager ud fra en liste bestående af 30 værdipolitiske mærkesager, som Kristeligt Dagblad har bedt partierne forholde sig til op til folketingsvalget 2019.

Karsten Hønge, politisk ordfører i Socialistisk Folkeparti