Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Trump sætter ambitiøs fredsproces på spil

Præsident Trump vil ifølge amerikanske medier onsdag aften dansk tid officielt anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og forpligte sig til at flytte USA’s ambassade til byen fra dens nuværende beliggenhed i Tel Aviv. Foto: AP

Præsident Donald Trump vil med anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad tækkes sit konservative evangelikale bagland

Det var en selvsikker Donald Trump, der tidligere i år erklærede, at han med hjælp af sin svigersøn, den 36-årige ortodokse jøde og diplomatiske novice Jared Kushner, ville opnå ”den ultimative aftale” og sikre fred mellem israelerne og palæstinenserne en gang for alle.

”Hvis du ikke kan producere fred i Mellemøsten, så er der ingen, der kan,” sagde han til Kushner, da de sammen optrådte foran en gruppe republikanske donorer i Washington i januar.

Præsident Trump kan nu have gjort Kushners i forvejen overordentligt vanskelige opgave så godt som umulig. Ifølge amerikanske medier vil Trump onsdag aften dansk tid i en formel tale i Det Hvide Hus officielt anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og forpligte sig til at flytte USA’s ambassade til byen fra dens nuværende beliggenhed i Tel Aviv.

Donald Trump bliver dermed den første præsident til at tage et sådant skridt siden Israels oprettelse i 1948. Den territoriale strid om Jerusalem er et hovedelement i konflikten mellem israelerne og palæstinenserne, og selvom den israelske regering har hovedsæde i Østjerusalem, er den vestlige del arabisk, og kun ganske få lande anerkender den delte by som Israels hovedstad. Tel Aviv er Israels ambassadeby, og her ligger også den danske ambassade i landet.

Trumps ventede beslutning vil torpedere årtiers amerikansk udenrigspolitik og skade USA’s forhold til allierede i Mellemøsten. Ifølge amerikanske medier har arabiske ledere advaret Trump om, at beslutningen kan slå fredsprocessen i stykker og være en rød klud i ansigtet på mange muslimer, hvilket kan føre til en ny bølge af vold i regionen. Den jordanske konge Abdullah II advarer i en udtalelse, at Jerusalem er ”nøglen til at opnå fred og stabilitet i regionen og i verden”, og at Trumps ventede beslutning ”vil få alvorlige implikationer for sikkerheden og stabiliteten i Mellemøsten” og ”fyre op under muslimers og kristnes følelser”.

Trumps tilkendegivelse vil også skabe alvorlig tvivl om, hvorvidt en åbenlyst proisraelsk amerikansk regering fortsat kan være en troværdig mægler i forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne, og USA’s udenrigsministerium anbefaler nu sine ambassader rundt omkring i verden at skærpe sikkerheden i tilfælde af et udbrud af antiamerikanske uroligheder.

Det er et valgløfte snarere end udenrigspolitisk strategi, der ligger bag præsidentens Jerusalem-politik. Løftet om at flytte den amerikanske ambassade og anerkende den historiske by som Israels hovedstad var under valgkampen i fjor en helt central del af Trumps kurmageri til pro-israelske konservative evangelikale vælgere og donorer, og han vil med udmeldingen tilfredsstille denne for ham ekstremt vigtige gruppe. Den folkeligt stærkt upopulære præsident vil gå langt for at sikre, at hans politiske bagland bliver ved hans side, og Jerusalem-spørgsmålet er et vigtigt led i disse bestræbelser.

Over for avisen Washington Post understreger højtplacerede kilder i Det Hvide Hus, at Trumps tilkendegivelse ikke vil ændre grundlæggende ved andre aspekter af amerikansk mellemøstpolitik, og at præsidenten fortsat støtter en tostatsløsning, hvis det er det, som parterne når frem til.

Det er uklart, hvor langt Jared Kushner er kommet i sit arbejde for at lægge fundamentet for en seriøs fredsproces i Mellemøsten. Men meget tyder nu på, at hans svigerfar kan komme til at vente længe på ”den ultimative aftale”.