Danmark er danskernes foretrukne feriedestination

Vi foretrækker i stigende grad at blive herhjemme i ferien, viser rapport. Det skyldes blandt andet øget klimabevidsthed og en søgen mod det nære og genkendelige frem for det fjerne og distancerede, forklarer turismeforsker

I efterårsferien er den foretrækker danskerne at blive inden for landets grænser. Turismeforsker mener, at det skyldes, at efterårsferien appellerer til at sænke skuldrene og koble fra. Arkivfoto.
I efterårsferien er den foretrækker danskerne at blive inden for landets grænser. Turismeforsker mener, at det skyldes, at efterårsferien appellerer til at sænke skuldrene og koble fra. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

En sheltertur i skoven i Nordsjælland, et besøg på arbejdermuseet i København og en tur i naboens have for at samle nedfaldne æbler.

Sådan lyder punkterne på den dosmerseddel, der hænger i familien Lynges hjem på Amager. Forældreparret Pertine Lynge og Per Lynge har børnene Dagmar på 9 år og Salomon på 6 år, og i år har de fravalgt udlandseventyret med fly i efterårsferien til fordel for de kendte og nære omgivelser hjemme i Danmark.

Og det er de ikke alene om, for danskerne vælger i stigende grad at holde ferie i hjemlandet. Det konkluderer en rapport, der hvert år kortlægger danskernes rejseadfærd i 2018, som Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark står bag.

Forklaringen er, at danskerne i højere grad prioriterer det nære og genkendelige frem for det fjerne, forklarer turismeforsker ved Aalborg Universitet Carina Ren. Hun siger, at særligt efterårsferien appellerer til at ”mærke efter og tage det roligt”.

”I en verden, der kan virke uoverskuelig og farlig på grund af terror, krig og klimaforandringer, er mange mennesker tilbøjelige til at søge mod de nære og tætte relationer og det miljø, de kender til. Danskerne har generelt i deres hverdagsliv rigtig travlt, og derfor bruger vi efterårsferien til at sænke skuldrene og koble fra. Her er lufthavne og store byer ikke altid sagen,” siger hun.

Det fremgår af rapporten, at 61 procent af dem, der holdt ferie i hele 2018, holdt ferie i Danmark, hvilket gør de danske kyster og byer til de mest yndede rejsemål blandt danskerne selv. Samlet angav 11 procent af respondenterne, at klimahensyn og bæredygtighed påvirkede deres ferievalg, mens 15 procent vurderede, at det ville påvirke rejseplanlægningen fremadrettet.

En gennemgang viser også, at det særligt er børnefamilier, der prioriterer det nære og fremkommelige i rejseplanlægningen. Helt konkret valgte 65 procent af børnefamilierne sidste år at benytte sig af rejseudbuddet i hjemlandet.

Petrine Lynge mener, at Danmark rummer et utal af attraktive ferietilbud, som er værd at bruge sin efterårsferie på, hvis bare man indfinder sig i den rette sindstilstand.

”Selvom vi holder ferie hjemme i efterårsferien, så handler det om at tage feriebrillerne på. Der er folk, som rejser langt for at besøge og opleve København, hvor vi bor,” siger hun.

At holde ferie i hjemlandet bliver i forskerkredse kaldt staycation, som er en sproglig sammentrækning af de engelske ord ’at blive’ (stay) og ’ferie’ (vacation). Ordet har i en årrække været forbundet med negative konnotationer, men i dag har begrebet fået en anderledes og mere positiv klangbund blandt danskerne, forklarer Carina Ren.

Staycation er blevet en adfærdsnorm, som danskerne har taget til sig. I dag bliver man ikke anklaget for at være uopfindsom og snæversynet ved at rejse hjemme. I stedet bliver det anerkendt, fordi kvalitetstid, klimabevidsthed og bæredygtighed er blevet centrale identitetsmarkører i samfundet,” siger hun.

Nogle af dem, der i 2018 aktivt ændrede deres rejseadfærd som følge af klimahensyn, var familien Lynge, der i sommerferien valgte at tage toget til Berlin. Tidligere havde de både fløjet på ferie til Thailand og benyttet flyet til at besøge den nærmeste familie i Jylland.

”Vores datter lod os sidste år forstå, at hun ikke længere ville flyve. Den udvikling er blandt andet afstedkommet af hendes kendskab til Greta Thunberg og hele klimabevægelsen,” fortæller Petrine Lynge.

Klimahensynet er ifølge Petrine Lynge et grundlæggende moralsk spørgsmål, og derfor er det "naturligt", at familien må tilpasse deres rejseadfærd på klimaets præmisser. Familien er derfor hoppet med på staycation-bølgen, der forener de klimamæssige hensyn med den søgen efter nærhed.

Til trods for at danskerne i stigende grad har fået øjnene op for Danmark som rejsemål, har staycation ikke har udkonkurreret flyrejsen, fortæller Carina Ren.

”Den måde vi rejser på, er koblet til vores sociale identitet. Vi ser os selv som rejsende mennesker og som nogle, der har oplevet mange steder i Europa og verden. Udlandsrejser er stærkt forbundet til den måde, vi ellers er på. Det gælder særligt over for omverdenen i form af familie, venner og børn,” siger hun.

Selvom klimaspørgsmålet fylder stadigt mere i danskernes bevidsthed, er det endnu kun en mindre gruppe, som er parate til at omlægge deres rejseadfærd radikalt i forhold til klimaet, vurderer Carina Ren.

”Vi skal passe på, at vi ikke bliver fanget i vores Facebook-feed, hvor det måske ser ud som om, at alle dyrker det her staycation, for jeg tror, at det allerede til sommer vil se anderledes ud."