Prøv avisen
Juleklassiker

Forbudt kærlighed: Nu behøver Steen og Süheyla ikke længere kæmpe for kærligheden

Der er gået otte måneder, siden Steen og Süheyla blev gift, og hverdagen er endelig blevet ukompliceret. Næsten da. Hver dag mellem jul og nytår bringer Kristeligt Dagblad et nyt afsnit i serien om Steen og Süheylas hemmelige kærlighed. Dette er det sidste afsnit i serien. Modelfoto.

Der er gået otte måneder, siden Steen og Süheyla blev gift. De lever i et andelshus i Nordsjælland, og hverdagen er endelig blevet ukompliceret. Næsten da. Læs eller genlæs sidste kapitel i serien "Forbudt kærlighed"

Det er ikke altid nemt at være kærester. Særligt ikke, når man kommer fra to forskellige kulturer. Og endnu værre: hvis man gerne vil giftes. Det måtte danske Steen og tyrkiske Süheyla, begge midt i 20´erne, hurtigt sande, da de for fire år siden forelskede sig i hinanden.

I seks kapitler fortalte Kristeligt Dagblad om deres hemmeligholdte kærlighed. Om de stærke reaktioner fra begges forældre, da sandheden kom frem, om Steens konvertering til islam, og om deres lange snakke om værdier, rollemønstre og børneopdragelse.

I dag, otte måneder efter, at de blev gift på traditionel tyrkisk vis, har de omsider fået det liv, de gerne vil have. I et helt nyt andelshus i Nordsjælland har de indrettet sig på klassisk, skandinavisk stil – dog med et par store, tyrkiske tæpper på gulvene. Hverdagen er endelig blevet ukompliceret. Næsten.

"Tingene har normaliseret sig meget, siden vi blev gift. Først og fremmest, fordi vi nu kan være sammen, når vi vil, og selv kan bestemme, hvordan vi vil leve. Vi behøver ikke længere kæmpe for vores kærlighed," fortæller Süheyla.

"Vores forældre har været meget positive og blander sig ikke i noget. Men selvfølgelig kan det stadig mærkes, at vi kommer fra forskellige kulturer. Vores forældre ser ikke hinanden privat, men det havde vi heller ikke regnet med. Og da vi for første gang inviterede dem op i vores hus til Steens fødselsdag, var mine forældre lidt betænkelige. De er stadig ikke trygge ved de danske traditioner og havde forventet en masse sang og flag. Men da de så, at det bare var boller og lagkage, helt stille og roligt, blev det meget glade."

En anden stor og kristen tradition, nemlig julen, har dog vakt lidt problemer. Süheyla har bestemt sig for at fejre aftenen sammen med Steen og hans familie – med juletræ og gaver og hele molevitten. Og det har ikke begejstret hendes forældre.

"Men som jeg har sagt il min mor, er der jo ikke så meget religion tilbage i julen, det er mere bare en hyggeaften med god mad. Jeg har lovet min mor ikke at drikke vin, men jeg tager nok et par glas alligevel. Ifølge tyrkisk tradition har min far givet mig væk til Steen og hans familie, så mine forældre kan ikke længere bestemme over mig. Og jeg tror heller ikke, de vil blande sig i fremtiden. De ved, at Steen er god til at overholde de tyrkiske traditioner, og at han endda er begyndt at læse tyrkisk, så de bedre kan kommunikere. Og Steens forældre ved, at jeg er meget dansk af sind. Så jeg tror faktisk ikke, de bekymrer sig så meget. Under alle omstændigheder er det vores liv nu. Og indtil videre går det helt efter planen."

Hver dag mellem jul og nytår bringer Kristeligt Dagblad et nyt afsnit i serien om Steen og Süheylas hemmelige kærlighed. Artikelserien blev produceret og bragt første gang i 2005. Dengang blev serien også udgivet som e-bog.