Prøv avisen

Tysk regering lover jøder bedre beskyttelse

Sørgende samledes i går foran synagogen i Halle, hvor mange havde lagt blomster. – Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skandaløst, at synagoge ikke var politibeskyttet, lyder kritik fra Jødernes Centralråd i Tyskland efter terrorangreb. Inderigsminister lover bedring og langer hårdt ud efter tyske højrenationalister for medansvar i angrebet

Terror mod jøder rammer særligt hårdt i Tyskland, som stadig lever i smertelig erindring om det nazistiske massemord på seks millioner jøder for godt syv årtier siden. Derfor står tyske politikere og store dele af den tyske offentlighed i disse dage sammen om at udvise solidaritet med den jødiske synagoge i østtyske Halle, som i onsdags blev udsat for et terrorangreb af en formodet, nu anholdt højreekstremist, og med de to mennesker, som blev dræbt uden for synagogen under angrebet.

”Ligesom millioner af mennesker i Tyskland er jeg chokeret og nedtrykt over den forbrydelse, som blev begået i Halle,” sagde den tyske forbundskansler Angela Merkel i går, efter at hun onsdag aften havde besøgt Berlins synagoge.

Ifølge kansleren skal alle tilgængelige midler tages i brug for at bekæmpe antisemitisme og ekstremister fra den yderste højrefløj.

”Der er en nultolerance,” sagde Angela Merkel ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Selvom der ved andre jødiske institutioner i Tyskland er politivagt, herunder ved synagogen og den jødiske skole i Berlin, var det ikke tilfældet ved synagogen i Halle. Derfor var det formentlig kun vagtværnet ved indgangen og problemer med et skydevåben, der forhindrede, at den svært bevæbnede gerningsmand ikke kunne trænge ind og skyde løs på de cirka 80 mennesker, der var samlet i anledning af den vigtige jødiske højtid yom kippur. Formanden for Jødernes Centralråd i Tyskland, Josef Schuster, retter alvorlige anklager mod tysk politi for ikke at have beskyttet synagogen.

”Det er skandaløst, at synagogen i Halle ikke var beskyttet af politiet på en helligdag som yom kippur,” siger han til tv-stationen ARD.

”Denne uagtsomhed har nu hævnet sig bittert. Kun heldige omstændigheder har forhindret en massakre,” siger han og tilføjer, at angrebets brutalitet overgår alt, man har oplevet de seneste år og er et ”dybt chok for alle jøder i Tyskland”.

Den tysk-jødiske historiker Michael Wolffsohn opfordrer også til større beskyttelse af tyske jøder frem for en masse pæne ord.

”Mordangrebet i Halle viser, at smukke søndagstaler og moralske appeller ikke forhindrer nogen forbrydelse. Noget må gøres for sikkerheden, snak alene rækker ikke,” skriver han på Twitter.

Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer besøgte i går synagogen i Halle og lovede en permanent forbedring af beskyttelsen af jødiske institutioner i hele landet efter angrebet.

”Vi må se sandheden i øjnene. Truslen fra antisemitisme, højreekstremisme og højreorienteret terrorisme i Tyskland er meget høj,” sagde han på en pressekonference.

Seehofer langer også hårdt ud efter politikere fra det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) for som ”åndelige brandstiftere” at have et medansvar for attentatet.

Hans CSU-partifælle, Bayerns ministerpræsident Markus Söder, retter især fingeren mod AfD’s leder i delstaten Thüringen, Björn Höcke, som har omtalt holocaust-mindesmærket i Berlin som et ”skændslens monument” og efterlyst en ”180 graders vending” i Tysklands ”latterlige” erindringspolitik.

”Netop personligheder som Hr. Höcke fra Thüringen er mennesker, som fremmer antisemitisme gennem deres politiske argumenter,” siger Markus Söder ifølge mediet BR24.

Höcke, en ledende skikkelse af AfD’s yderste højrefløj, har dog taget afstand fra attentatet og skriver på Twitter, at hans tanker er med de pårørende til ofrene.

”Det var med stor forfærdelse, at jeg hørte om terrorangrebet i Halle,” skriver han.

”Hvad er det dog for mennesker, der gør sådan noget mod andre?!”

Det højreekstremistiske angreb kan svække opbakningen til AfD, som eller spås en jordskredssejr, når delstaten Thüringen om 14 dage går til valg.