5 film om Berlinmuren

Berlinmurens fald har ikke kun optaget medierne og litteraturen. Også filmverdenen har skildret årene, månederne og ugerne op til den skæbnesvangre novemberaften i 1989

Muren, der har delt Berlin i Øst og Vest, bliver besejret den 9. november 1989.
Muren, der har delt Berlin i Øst og Vest, bliver besejret den 9. november 1989. . Foto: EPA.

Selvom det snart er 25 år siden, at Berlinmuren faldt, står der stadig tydelige rester fra jerntæppet, hvis man bevæger sig rundt i Berlin. Blandet andet er Hitlers gamle førerbunker stadig bevaret, og den tidligere grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin Checkpoint Charlie, kan den dag i dag besøges som museum. 

Med andre ord kan tiden før og efter Berlinmuren stadig opleves med en vis autenticitet. Det har skabt gode kår for filmverdenen, der har brugt Den Kolde Krig som en ramme og som en anledning til at fortælle historien om de mennesker, hvis liv blev påvirket af den 106 kilometer lange betonmur. 

Nedenfor giver Kristeligt Dagblad fem forslag til film, der tager afsæt i tiden før og efter Berlinmurens fald. 

Der Tunnel

Filmen Der Tunnel er baseret på en sand historie og handler om en gruppe østberlinere, der planlægger at flygte gennem jorden til den anden side af muren. Derfor graver de en tunnel under Berlin, der skal få dem over på vestsiden. 


Men det er ikke nemt at udleve drømmen om livet i Vestberlin. Dels fordi de kæmper med den logistiske udformning af tunnelen, og fordi det østtyske politi lurer lige om hjørnet.

Die Mauer

Ægteparret Hans og Katharina Kuhlke er til middag hos deres venner i Westteil der Stadt, som er et kvarter i den vestlige del af Berlin. Deres 14-årige søn Paul er ikke med til middag, men er blevet hos sin ven i den østlige del af Berlin. Under middagsselskabet opdager Hans og Katharina Kuhlke, at gaden pludselig vrimler med soldater, og at byen pludselig bliver adskilt. 

Berlinmuren. En lille rest af muren ved Niederkirschner Strasse.
Berlinmuren. En lille rest af muren ved Niederkirschner Strasse. Foto: Henrik Vering

Det betyder, at Hans og Katharina må blive i den vestlige del af Berlin, og først 28 år senere bliver de genforenet med deres søn. Men alle årene og Muren imellem dem har fremmedgjort søn og forældre over for hinanden.

De andres liv

Politiofficeren Gerd Wiesler bliver af en højtstående minister bedt om at overvåge forfatteren og filminstruktøren Georg Dreyman. Ministeren er forelsket i Georg Dreymans kæreste Christa-Maria, og derfor vil han gerne have, at der gennem overvågningen bliver fundet noget ulovligt på Georg Dreyman. Hvis det ikke lykkes Gerd Wiesler, vil han blive fyret. 


Under overvågningen af parret, begynder Gerd Wiesler imidlertid at få sympati for dem på trods af, at Georg Dreyman arbejder med en artikel, der i alvorlig grad kan skade det socialistiske styres omdømme. Det tvinger Gerd Wiesler til at beslutte, om han vil skåne Georg Dreymann, eller om han vil angive dem og beholde sit job.

24 timer, vi aldrig glemmer - Murens fald 1989

I denne dokumentar fra DR fortæller en række journalister, fotografer, helt almindelige danskere og en tysker med dansk baggrund om den aften, hvor muren faldt og adskillelsen mellem øst og vest gik i opløsning. 

- -Arkivfoto nov. 1989- - Jublende berlinere på Berlinmuren, 9. november 1989, efter at den østtyske regering har åbnet grænsen mellem øst- og vesttyskland. I baggrunden ses Brandenburger Tor.
- -Arkivfoto nov. 1989- - Jublende berlinere på Berlinmuren, 9. november 1989, efter at den østtyske regering har åbnet grænsen mellem øst- og vesttyskland. I baggrunden ses Brandenburger Tor. Foto: Claus Bjørn Larsen

Dokumentaren behandler blandt andet opløsningen af adskillelsen mellem Øst- og Vestberlin, der skete på grund af en fejlkommunikation mellem nogle østtyske politikere. Du kan se hele dokumentaren ved at klikke på dette link.

Goodbye Lenin

Året er 1990, og den unge mand Alex Kerner har en skrøbelig mor, der har ligget i koma, mens Tyskland har forandret sig og muren er faldet. Hun er vågnet op fra komaen, men et hvert chok, vil stadig være skadeligt for hende. 


Derfor forsøger sønnen Alex Kerner at afværge en stor tragedie - nemlig, at moren ikke får at vide, at hendes elskede Østtyskland ikke længere eksisterer, men er smuldret, mens hun lå i koma.