Prøv avisen
Ny kærlighed

På Vallekilde Højskole fandt Ketty og Leon kærligheden på ny

Både 78-årige Ketty Hansen og 79-årige Leon Jespersen var præget af tabet af en ægtefælle, da de mødte hinanden på Vallekilde Højskole. Det bragte dem sammen. Her er parret i den traditionsrige vestsjællandske højskoles foredagssal. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ketty Hansen og Leon Jespersen mødte hinanden under et ophold for enlige ældre på Vallekilde Højskole. Det blev begyndelsen på et nært forhold fuld af oplevelser og forståelse

Side om side går Ketty Hansen og Leon Jespersen på en grussti. Sammen med resten af gruppen, som i alt tæller elleve, er de på vej op til gravstedet for grundlæggeren af Vallekilde Højskole, Ernst Trier. Solen står højt, og deres ophold er netop begyndt. Fem dage, som står i fællesskabets og nye bekendtskabers navn. Og tilfældigvis ender Ketty Hansen og Leon Jespersen ved hinandens side. Nærmest med det samme falder snakken hen på golf, som viser sig at være en fælles interesse.

Han har et lavere handicap, end hun har. Det må kunne gøres bedre, tænker han og foreslår, at de en dag skal på golfbanen sammen. Det vil hun gerne. Han spørger hende efterfølgende ind til, hvorfor hun har valgt at tage på højskole sammen med andre ældre.

”For et halvt år siden mistede jeg min mand til kræften. Men det tror jeg ikke, vi skal tale om,” fortæller hun og forsøger at lukke den der. Han er uenig.

”Det tror jeg lige netop, vi bør,” slår Leon Jespersen fast. Han mistede selv sin kone til sygdommen i 2015.

Det blev begyndelsen på et nært forhold. Det er nu snart to år siden, at de hver især tog beslutningen og takkede ja til opholdet ”Alletiders Højskole” på Vallekilde Højskole. Et forløb for ældre, som har det tilfælles, at de er enlige. Og det var også blevet realiteten for Ketty Hansen og Leon Jespersen, som begge var tilbageholdende, da de blev spurgt, om de ville deltage.

”Først tænkte jeg, at det var alt for hurtigt, at jeg skulle sådan noget,” fortæller 78-årige Ketty Hansen, som i dag bor i Vig. Han nikker.

”Jeg skulle bare ikke ned og sidde i en rundkreds og tale om, hvordan jeg havde det. Det var det med min kone alt for privat til. Men det ændrede sig jo så, da jeg gik ved siden af Ketty. Jeg lukkede pludselig op og havde lyst til at tale om alt.”

Efter gåturen blev de ledt op til deres værelser. På døren ind til Leons stod der ”Aladdins hule”. På Kettys ”Den syvende himmel”. Om aftenen skulle alle elleve spise sammen, og for Leon Jespersen var det indlysende, hvem han skulle sidde ved siden af. Han tilbød hende at give en flaske vin, og svaret var selvfølgeligt.

De næste dage var fyldt med aktiviteter, og til hvert og et af dem fulgte Ketty Hansen og Leon Jespersen hinanden. De hørte om malerierne, som pryder væggene rundt omkring på Vallekilde Højskole. De lyttede til Frank Sinatra, hvor de begge sang med på ”My Way”. De spillede brætspil, hvor Leon Jespersen beskyldte Ketty Hansen for at snyde. Selvfølgelig bare for sjov. Og så skulle de også selv forsøge sig med malerkunsten, hvorefter der blev holdt fernisering. Og selvom det ifølge Leon Jespersen var ”noget lidt mærkeligt noget”, fordi alle skulle gå rundt og se, hvad de hver især havde malet, viste det samtidig også, hvad meningen med opholdet var.

”Vi gik rundt blandt vores malerier og hinanden, talte og grinte. I det hele taget gør sådan noget det nemmere at tale sammen. På den måde kom vi alle sammen hinanden nærmere,” siger Leon Jespersen på 79 år, som bor i Nykøbing Sjælland.

”Ja, og hver morgen startede vi alle sammen ud med et par højskolesange. Der var virkelig en helt særlig stemning, som man kun kan opleve på en højskole,” fortæller Ketty Hansen. Så da opholdet sluttede om fredagen, var de begge spændte på at se, om interessen ville vare ved, når højskoleboblen bristede. Men Leon Jespersen skulle allerede næste dag rejse til Ungarn sammen med familien i to uger, og det ærgrede Ketty Hansen, der havde andre planer for dem begge to. Men hun tænkte, at hvis de ikke kunne være sammen, så måtte hun jo gøre opmærksom på sig selv på en anden måde.

”Jeg har aldrig i mit liv fået så lange sms’er,” siger Leon Jespersen og kigger Ketty Hansen i øjnene, mens de begge griner.

”Og så kunne vi jo tale sammen over FaceTime (videoopkald, red). Den sidste dag på ferien fik jeg så den allerlængste besked fra Ketty, som inviterede mig hjem til hende. Jeg fortalte efterfølgende min datter, at vi ikke skulle have en overnatning på turen hjem.”

Det kunne datteren godt forstå, og da de igen var tilbage i Danmark, stod romantikeren straks foran Ketty Hansens hoveddør med favnen fuld af blomster og chokolade. Også hun oplevede familiens begejstring for, at hun havde mødt en ny at tilbringe sin tid med, men fortæller, at børnebørnene lige skulle vænne sig til den nye situation.

”Første gang både Leon og min familie var hjemme hos mig, sagde mit ældste barnebarn til mig: ’Mormor, det er altså lidt underligt, at det ikke er morfar, som sidder i den stol der. Nu er det en fremmed mand.’”

Og det kunne Ketty Hansen godt forstå. Men for dem begge var det vigtigt at fortælle deres familier, at den nye partner ikke skulle overtage den plads, som deres ægtefælle havde haft.

”Det var og er jo slet ikke meningen,” fastslår hun og fortæller, at hendes familie forstod, at det var mindre sørgmodigt, når hun talte med Leon om sorgen over at have mistet. Den samme opfattelse har han.

”Det er mere ukompliceret at tale med Ketty om, at jeg har mistet min kone. Jeg kan for eksempel ikke tale med mine døtre om det, uden at jeg bliver ked af det,” forklarer han.

De deler begge glæden ved at kunne fortælle om de minder, som er forbundet med deres ægtefæller, og på den måde bliver det positive nedslag i fortiden i stedet for en dvælen ved sorgen. Det er en del af historien om, hvem de er, og den fælles forståelse er meget værdifuld, mener Ketty Hansen.

”Det er vigtigt, at jeg kan tåle, når Leon fortæller om sin kone og omvendt. Hvis vi for eksempel taler om ferier, så kan det jo ikke undgås. Det betyder rigtig meget, at vi på en måde er i samme båd.”

Og ferier taler de meget om, og de nyder også at tage væk sammen.

Deres seneste tur var i marts, da Ketty Hansen fyldte år, hvor turen gik til det nordtyske for at spille golf. Derudover sørger hun for, at de besøger museer, og til gengæld byder han på restaurantbesøg.

”Og vi taler meget om alt det, som vi oplever sammen,” siger Leon Jespersen, og Ketty Hansen tilføjer:

”Vi har jo begge to fået et helt nyt liv. Det er bare så dejligt.”

Ketty Hansen og Leon Jespersen deler begge glæden ved at fortælle om minder, som er forbundet med deres ægtefæller. ”Det betyder rigtig meget, at vi på en måde er i samme båd,” fortæller Ketty Hansen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
De var begge spændte på, om interessen for hinanden ville vare ved, når højskoleboblen bristede. Det gjorde den. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix