Prøv avisen

Højskoler skal være for både unge og ældre

Kulturministeren vil ændre loven, så tre udvalgte højskoler kan satse på korte kurser til ældre. Fin ambition, mener Folkehøjskolernes Forening, der gerne vil have flere til at løfte opgaven

Vi bliver ældre. I løbet af de næste 10 år ventes det, at antallet af seniorer vil stige med 250.000. Og de skal have bedre mulighed for at komme på højskole. Sådan lyder det fra kulturminister Mette Bock (LA), der med en ændring af højskoleloven vil øge udbuddet af korte kurser målrettet ”det grå guld”.

I dag stiller højskoleloven et krav om udbud af lange kurser. I øjeblikket får to seniorhøjskoler, Seniorhøjskolen i Nørre Nissum og Højskolen Marielyst på Falster, statstilskud efter højskoleloven. Justeringen af højskoleloven handler om at give yderligere tre højskoler dispensation, så de kan satse på korte kurser til seniorer.

”Vi skal kigge på, at der skal være bedre muligheder for, at også seniorerne kan få glæde af at gå på højskole i Danmark. En del af højskoletanken er jo, at alle uanset økonomisk formåen skal have en mulighed for at indgå i fællesskaber, og det er meningsgivende at være med på et kort kursus for ældre,” siger Mette Bock.

Formanden for Folkehøjskolernes Forening, Lisbeth Trinskjær, er enig i ministerens målsætning, men synes ikke, at tiltaget skal stå alene:

”Vi tænker, at vi løfter opgaven bedst ved at lave en kombination af, at der er flere seniorhøjskoler, men også at de andre højskoler i højere grad udbyder korte seniorkurser.”