Prøv avisen
Popstjerne og højskolelærer

Katinka: Jeg vil give mine højskole-elever en wow-oplevelse

Katinka Bjerregaard har altid skrevet. Side op og side ned, omhyggeligt noteret i dagbøger, der senere hen har dannet fundamentet i hendes dybt personlige sange. Foto: Daniel Buchwald

Sanger og sangskriver Katinka Bjerregaard gør sjældent noget halvt. Det gælder også, når hun underviser på Krogerup Højskole, for det er lysten og passionen for litteratur, som driver hende

Der har været gang i den, siden bandet Katinka fik sit gennembrud for snart tre år siden. Derfor var et bijob som højskolelærer da heller ikke noget som forsanger Katinka Bjerregaard umiddelbart havde i tankerne. Alligevel kunne hun ikke lade være med at sige ja, da en bekendt tilbød hende at blive tilknyttet Krogerup Højskole som underviser.

Bevæbnet med en ”går den, så går den”-attitude gik hun i efteråret i gang med at undervise sit første hold på valgfaget ”Den unge digters lidelser” – et skønlitterært skrivehold.

”Min sangskrivning starter altid med et digt. Og jeg finder det meste af min inspiration ikke i musikken, men i litteraturen. Derfor gav det mening for mig at undervise i skrivning, selvom jeg er sanger og sangskriver,” siger Katinka Bjerregaard.

Som autodidakt sangskriver og poet har hun taget udgangspunkt i sin mavefornemmelse.

Inspirationen har været hendes egen omfattende samling af klassisk og moderne dansk litteratur. Hun er passioneret omkring værkerne, som hun kalder sine gamle venner, og det er en passion, som hun gerne vil give videre.

”Som underviser vil jeg gerne give mine elever en ’wow-oplevelse’ med litteraturen. Mine elever synes også nogle gange, at jeg er lidt for meget, fordi jeg kan blive helt sådan: ’Aaaaarrrrhhhh, hvor er det fedt’,” siger Katinka Bjerregaard.

Nogle gange skal man ikke vide, hvad man skal med tingene, man skal også bare blive klogere på noget, man ikke vidste før, mener Katinka Bjerregaard. At højskolerne giver mulighed for det, gør dem til noget særligt for hende. Det har været en vigtig grund til, at hun underviser på Krogerup.

”Det betyder rigtig meget for mig, at det ikke handler om, at du skal fra a til b, og inden du overhovedet har nydt b, så skal du videre til c. Alting skal ikke være et trin videre, nogle gange skal man også bare se på trinnet og finde ud af, om det gjorde en klogere, dummere eller gladere,” siger hun.

Et ophold på Testrup Højskole, et sabbatår, en mislykket tur forbi universitetet og så næsten to år på lærerseminariet. Katinka Bjerregaards egen vej i livet har ikke fulgt den lige linje. Rejsen har været lang, og havde hun ikke gået på højskole, var hun måske aldrig nået dertil. For det var på Testrup Højskole, at hun fandt sin stemme, både musikalsk og som sangskriver.

”På højskolen fandt jeg ud af, at jeg ikke skulle synge ligesom alle andre, men bare som mig selv – både på godt og ondt. Selvom jeg ikke gik på litteraturlinjen, lærte jeg mange forfattere og digtsamlinger at kende, og det har betydet rigtig meget for den måde, som jeg skriver sange på,” siger Katinka Bjerregaard.

Det har været medvirkende til, at hun gerne vil dedikere tid i en travl hverdag til at lære fra sig. For måske kan hun være med til at hjælpe andre på vej:

”Starttyverne er nogle år, hvor der kan blive rykket rigtig meget rundt på ens verden og på ens tanker om, hvordan livet skal være. Derfor kan jeg anbefale alle 19-årige, som ikke ved, hvad de vil med deres liv, at tage på højskole.”