Fordrevne yazidier lærer at klare sig selv

Mission Øst hjælper Iraks religiøse mindretal med at genvinde selvstændighed gennem biavl og grøntsager

Bilal og Gulzar deler drivhuset med to andre yazidi-familier, og når høsten engang er i hus, bliver indtægterne delt mellem dem.
Bilal og Gulzar deler drivhuset med to andre yazidi-familier, og når høsten engang er i hus, bliver indtægterne delt mellem dem. . Foto: Michael Schmidt.

I morgen er det fire år siden, at Islamisk Stat rendte yazidiernes hovedby, Sinjar, og de omkringliggende landsbyer i det nordøstlige Irak over ende. På få dage blev tusindvis af medlemmer af det religiøse mindretal massakreret, og endnu flere blev kidnappet og videresolgt som slaver. Resten blev drevet på flugt til det nærliggende Sinjar-bjerg. Og her holder mange af dem stadig ud.

Selvom det er næsten to og et halvt år siden, at Islamisk Stat blev drevet på flugt fra området, frygter mange yazidier fortsat for deres liv. Samtidig er mange af de landsbyer, de engang kaldte deres, ødelagt af enten IS-krigerne eller som følge af kampene mellem IS og de kurdiske peshmerga-styrker. Derfor er kun et fåtal vendt tilbage til området.

Uden nogen umiddelbar udsigt til at turde vende hjem har mange yazidier skullet lære at få en hverdag til at fungere, hvor de nu er.

De seneste to år har Mission Øst forsøgt at hjælpe flygtningene ved at lære dem praktiske færdigheder som biavl og grøntsagsdyrkning, der på længere sigt kan gøre dem selvforsørgende.

I en pressemeddelelse fortæller organisationen om Heba, Bashir og Bilal, der alle er en del af projektet, og som af sikkerhedshensyn ikke optræder med efternavne.

Iført en hvid bidragt bevæger den unge kvinde Heba sig hjemmevant rundt mellem bistaderne, der står på rad og række langs bjergsiden. Under kyndig vejledning af Bashir, en anden yazidi og tidligere biavler, er hun ved at lære, hvordan bistaderne kan bruges til at producere honning. Og det går godt, fortæller hun stolt.

”Vi laver honning af kvalitet. Vi har allerede smagt på den, og vi håber på at kunne sælge den i fremtiden,” fortæller den unge kvinde.

Ikke langt derfra arbejder Bilal, hans kone Gulzar og deres små børn sig møjsommeligt ned ad den lange række spæde agurkeplanter, der spirer under drivhusets tag. Engang var han landmand og levede et fredeligt liv med sin familie, indtil IS tvang familien til at flygte op i bjergene. Nu har han igen fingrene helt nede i jorden. Og det er rart endnu en gang at få noget til at gro, fortæller den tidligere landmand. Når høsten engang er i hus, skal den være med til at brødføde familien, både bogstaveligt talt og ved at skaffe dem en beskeden, men livsvigtig indkomst.

”Det handler om at finde projekter, der giver så godt et udbytte som muligt for disse mennesker. Folk i området har brug for mad, så derfor er det oplagt at hjælpe dem med at dyrke grøntsager. Samtidig er det noget, som de kan sælge videre,” fortæller Michael Schmidt, kommunikationskonsulent i Mission Øst, der har besøgt projektet.

”I området er der gode muligheder for at producere honning, og det er et forholdsvis dyrt produkt, når det igen bliver solgt. Så man får en del penge ud af det, og det er selvfølgelig det, det handler om,” siger han.

Projektets formål er også at give yazidierne mulighed for igen at blive herrer over egen skæbne.

”Når Bashir lærer Heba at dyrke bier, er det en uddannelse, som hun kan tage med sig videre i livet, også når hun engang vender hjem. Det er vores håb, at det kan starte en kædereaktion, hvor hun så lærer færdigheden videre efter hjemkomsten,” siger Michael Schmidt.