Prøv avisen

Ældre mand prøver at trække Italien fri

Giorgio Napolitano viser sin respekt for det italienske flag. – Foto: Ettore FerrariEPA.

Italiens 87-årige præsident kæmper for at trække sit land ud af den politiske krise. Venstrefløjen, der vandt valget i februar, er nu dybt splittet

Han havde ellers sat næsen op efter at nyde det italienske forår som pensionist.

Men sådan er det ikke gået for den 87-årige Giorgio Napolitano. Da de folkevalgte italienske politikere tidligere på måneden skulle vælge en ny præsident efter den afgående Napolitano, kunne de ikke enes. Så de store partier gik til Napolitano, der ellers havde bebudet, at han nu skulle nyde sit otium.

Tag en tørn mere for Italiens skyld, Napolitano. Og det gjorde han, så i går sad han atter midt i den mudrede politiske situation, som han forgæves har forsøgt at løse siden parlamentsvalget i februar.

Her vandt centrumvenstrefløjen, men sejren gav kun flertal i parlamentet og ikke i senatet, så venstrefløjen er afhængig af andre grupperinger for at danne regering.

LÆS OGSÅ:Italien er igen Europas syge mand

Det er ikke lykkedes, så Napolitano prøver at få politikerne til at enes en gang til. Og han har flere kort at spille med end før. For da han var afgående præsident, kunne han i henhold til forfatningen ikke udskrive nyvalg. Nu er han imidlertid nytiltrådt præsident og kan udskrive et nyt valg, hvis han vurderer, at det kan løse krisen.

I går mødtes han med lederne af de forskellige partier for at sondere terrænet og finde ud af, hvem der skal lede regeringsforhandlingerne.

Inden Napolitano blev genvalgt, ledede Pier Luigi Bersani forhandlingerne. Imidlertid gik han af som leder af det store venstrefløjsparti Demokratisk Parti i fredags. Det gjorde han sammen med flere andre ledere, fordi fodfolket i partiet ikke stemte efter ledelsens instruktioner, da der blev stemt om præsidentkandidater i parlamentet.

En ny partileder kan blive den unge Matteo Renzi, som er borgmester i Firenze. Den 38-årige lokalpolitiker tabte kort før jul formandsopgøret i partiet til Bersani.

Det var planen, at Napolitano skulle mødes med Demokratisk Parti i aftes. Tidligere på dagen mødtes han med en række andre af parlamentets partier, og lokale medier skriver, at Napolitano formentlig går efter en storkoalition.

Sådan en regeringskonstruktion var Bersani imod, da han ikke ville i regering med centrumhøjrefløjen, der blandt andre tæller tidligere premierminister Silvio Berlusconi.

Lokale iagttagere siger, at Napolitano muligvis i dag vil være klar med navnet på den person, der skal forsøge at samle flertal bag en regering, som kan gennemføre de reformer og den politik, der skal få Italiens kriseramte økonomi på sporet igen.

Nogle analytikere siger, at den tidligere premierminister Giuliano Amato, som regnes for politisk neutral, kan være den person, Napolitano peger på.