Prøv avisen

Ærkebiskop: Nej til kvinder i kirken var dumt

Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams (th) ærgrer sig over, at kvinder fortsat ikke kan blive biskop i Church of England Foto: POOL Denmark

Bølgerne går højt, efter Englands største kirkesamfund har sagt nej til at tillade kvindelige biskopper

Den anglikanske kirke i England har skudt sig selv i foden, efter et kollegium af teologer har afvist at tillade kvindelige biskopper.

Det siger kirken øverste leder, ærkebiskop Rowan Williams, i en usædvanlig skarp tale dagen efter afstemningen i den såkaldte synode.

Han anklager elementer inden for kirkens øverste forsamling for at "vende det blinde øje til" over for det øvrige samfund.

- Vi må sige det ligeud, vi har en masse forklaringsarbejde foran os, påpeger han over for forsamlingen onsdag.

Williams mener, at kirken "uden tvivl har mistet et vist mål af troværdighed i samfundet".

Der er i mere end 10 år blevet arbejdet på at tillade kvindelige biskopper i kirken, der officielt omtales som Church of England - det største kirkesamfund i England.

Kvindelige præster har været tilladt i kirken de seneste 20 år.

Ved afstemningen tirsdag var det et krav, at mindst to tredjedele skulle støtte forslaget om kvindelige biskopper, men det faldt med forholdsvis få stemmer.

Williams mener, at det efterlader et indtryk af, at kirken "holdes som gidsel" af visse elementer inden for trossamfundet.

Ærkebiskoppen træder tilbage i næste måned. Han afløses af biskoppen i Durham, Justin Welby, og han var heller ikke glad for afstemningen.

- Meget slem dag, mest for alle de kvindelige præster og tilhængere, skrev i han i en Twitter-meddelelse.

Den britiske premierminister, David Cameron, der selv er en aktiv kirkegænger i den anglikanske kirke, beklager i parlamentet afstemningen.

- På det personlige plan er jeg en stærk tilhænger af kvindelige biskopper. Jeg er meget bedrøvet over den måde, som afstemningen endte, siger han.

Church of England rev sig løs fra den katolske kirke i 1534. Kirken siger, at mere end 40 procent af den engelske befolkning er medlemmer.

Ærkebiskop: Nej til kvinder i kirken var dumt Foto: Yui Mok