Prøv avisen

Østrigs nynazister flirter med Irans præstestyre

En pige holder to billeder frem for at sammenligne Adolf Hitler og Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, under en demonstration i Los Angeles. Tilsyneladende nyder Irans atomprojekt opbakning blandt nynazister i Østrig. -- Foto: Mark RalstonAFP.

Østrigs nynazister forsvarer Irans atomprojekt. Det fælles ståsted for iranerne og nynazisterne er, at fjenden er jøde

Der skal en hel del til at skræmme østrigskfødte Simone Dinah Hartmann. Hun står i spidsen for organi- sationen Stop Bomben, der med filialer i fem EU-lande og bemærkelsesværdig succes forsøger at presse europæiske firmaer til at opgive handelsaftaler med præsident Mahmoud Ahmadinejads Iran.

Men Simone Dinah Hartmann, der taler med Kristeligt Dagblad fra et ferieophold i USA, lægger ikke skjul på, at offentliggørelsen af hendes billede og en anstødelig artikel på den anti- semitiske og nynazistiske hjemmeside alpen-donau.info får hende til at føle sig en anelse "utryg og bekymret".

Hun mener ikke, at nynazisterne ligefrem forsøger at få hende dræbt, selvom andre vil mene, at hvis Østrigs nynazister vælger at offentliggøre dit billede på en af deres hjemmesider, så er det, også selvom det ikke står sort på hvidt, ment som en dødstrussel.

Alligevel har Simone Dinah Hartmann anmeldt hjemmesiden til det østrigske politi, da nynazistisk og anti-semitisk aktivitet er forbudt i Østrig. Til sin forbløffelse har hun kun fået en lunken forklaring fra politiet om, at personerne bag hjemmesiden ikke kan opspores, da hjemmesiden bestyres fra en server i USA. Enhver med kendskab til internettet vil vide, at den slags sagtens kan efterforskes og opklares med nutidens teknik, hvis viljen er til stede.

Flere østrigske eksperter, der har sammenlignet teksterne mod Simone Dinah Hartmann med andre nynazistiske tekster, mener endda at kunne pege på bagmændene ved at analysere indhold og skriftform på hjemmesiden.

Samtidig antyder de, at der kan eksistere en forbindelse mellem hjemmesiden og dele af det østrigske Frihedsparti, der spås øget indflydelse oven i de nuværende 17 procent ved det kommende kommunalvalg.

Alpen-donau.info er ikke kun relateret til Østrigs Frihedsparti. Adskillige antydninger om en nynazistisk infiltrering af Frihedspartiet kunne læses på hjemmesiden indtil slutningen af juni 2009. Alpen-donau.info-hjemmesiden offentliggjorde også regelmæssigt interne dokumenter fra Frihedspartiets såkaldte klub og erklærede, at man "havde modtaget dem på e-mail", siger Heribert Schiedel, fra Documentation Centre of Austrian Resistance.

Heribert Schiedel mener også, at der er særlig grund til at tage de seneste trusler mod Simone Dinah Hartmann alvorligt.

– Den nynazistiske hjemmeside er et udtryk for et generationsskifte i de nynazistiske kredse, siger han.

– Den nye generation er mere militant og anser sig selv for at være den drivkraft, der forener forskellige organisationer og partier for at styrke den "nationale modstand", siger Heribert Schiedel.

Men politiet er stadig på bar bund, til trods for at Rudolf Gollia fra Østrigs indenrigsministerium lover, at enhver politianmeldelse af den slags bliver taget meget alvorligt.

Det umiddelbart mærkværdige er, at østrigske nynazister, der er svorne fjender af immigration og det, de kalder for islamiseringen af Europa, frivilligt har valgt at gøre sig til det iranske styres europæiske spydspids. De står side om side med præstestyret og omtaler på hjemmesidens artikel om Simone Dinah Hartmann Iran som "det sidste frie land i verden".

Frit til hvad? kunne man fristes til spørge sig selv. Simone Dinah Hartmann har et bud på en forklaring:

– Nynazisterne synes om Iran, fordi Iran åbenlyst udtrykker had mod Israel og USA. De kalder det "verdens sidste frie land". Uden tøven føler Iran sig frit stillet til at sprede den antisemitisme, der er en del af præstestyrets ideologi, siger hun.

I artiklen, der er illustreret med billeder af Simone Dinah Hartmann, skriver nynazisterne:

"I to år har vi været vidner til den mest grusomme og uforsonlige hadekampagne mod den iranske stat, dens præsident og folk. Jødiske lobby-grupper har haft travlt med at sprede deres gift. Den mest fremstående af alle had-aktivisterne er den vanvittige jøde og antityske Simone Dinah Hartmann."

Videre står der:

"Vi er imod islamisering af Europa, men vi er ligeglade med Israel. Set fra vores synspunkt kan jøderne lade sig kvæle i verdens had. Vores kamp mod islamiseringen af Europa har intet at gøre med vores venskab med den sidste tilbageværende frie stat, Iran."

Koblingen mellem nazister og Iran er ikke så ny endda. Under Anden Verdenskrig udgav Hitlers propaganda-maskine et nazistisk tidsskrift i Iran, fordi de "racerene" tyskere så en mulig alliance med de iranske ariere. Hitlers propaganda fokuserede på profeten Muhammeds kamp mod Mekkas jødiske befolkning for at smøre det nutidige jødehad til med lidt religionshistorie. Der blev draget direkte sammen-ligninger mellem profeten Muhammed og Tysklands Hitler. Begge var historiens store jødebekæmpere, lød logikken.

Dele af Irans befolkning nedstammer ifølge forskere fra såkaldte ariske stammer, der udvandrede fra Indien og delte sig i to. Den ene del emigrerede til området omkring nutidens Iran, mens den anden drog nordpå til det nordlige Europa.

I dag er det så Europas nynazister og Ahmadinejad, der udgør den historiske alliance mod jøderne.

Ahmadinejad har gentagne gange lovet at udslette den zionistiske stat. Og da Iran holdt en alternativ holocaust-konference for et par ar år siden, var østrigske nynazister med sorte pletter i strafferegistret blandt deltagerne. I Østrigs højrenationalistiske univers bliver den slags gengældt med det, der ligner en systematisk forfølgelse af de personer, der både er jøder og aktivister mod det iranske styre.

– Det er mig, de går efter nu, siger Simone Dinah Hartmann, der dog kun føler, at nynazisternes pludselige fokus gør den kamp, hun kæmper, til en meget vigtigere kamp.

– Vi har haft flere succeser i Stop Bomben-organisationen. Den østrigske energikoncern OMV underskrev en aftale med Iran i 2007, men har ikke underskrevet noget siden. Hollandske politikere har fremlagt forslag til en EU-resolution, der skal tilføje den iranske revolutionsgarde til listen over terrororganisationer. Firmaet Shell har tilbagetrukket en kontrakt med Iran, og Siemens har sagt, at de ikke vil lave nye kontrakter med Iran, siger hun.

Siemens er det tyske firma med flest forbindelser til Iran, og derfor anses det i Stop Bomben som et meget stort skridt i den rigtige retning, at firmaet har besluttet sig for at lægge Ahmadinejads styre på køl. Simone Dinah Hartmann mener, at netop Tyskland og tyske firmaer bør stå i forreste række mod det nuværende iranske styre, hvis man ser Tysklands egen fortid efter i sømmene.

– Tyskland har et særligt ansvar i forholdet til Iran, siger hun.

allan@kristeligt-dagblad.dk

En pige holder to billeder frem for at sammenligne Adolf Hitler og Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, under en demonstration i Los Angeles. Tilsyneladende nyder Irans atomprojekt opbakning blandt nynazister i Østrig. -- Foto: Mark RalstonAFP.