10-årig somalisk piges død ved omskæring får rigsadvokat på banen

98 procent af kvinderne i Somalia bliver udsat for lemlæstelse af kønsorganerne. Nu står landet måske over for en retssag om omskæring

”Aldrig i mit liv har jeg set nogen, der var blevet lem- læstet på den måde”.

Ordene er lægen Abdirahman Omar Hassans og er sagt til det amerikanske nyhedsmedie VOA, efter at lægen forgæves forsøgte at redde den 10-årige somaliske pige Deequa Dahir Nuurs liv. Pigen døde i slutningen af juli efter kort forinden at have undergået en af de mest omfattende former for omskæring af kvinder, der findes. Praksissen er meget udbredt i Sudan, Djibouti og Somalia.

Noget var gået helt galt under omskæringen, fortæller Abdirahman Omar Hassan:

”De havde skåret hendes klitoris af og halvdelen af de ydre kønsorganer. Den anden halvdel af kønsorganerne havde snitsår,” sagde han til VOA.

To dage inden Deequa blev bragt til hospitalet af sin familie, havde pigen gennemgået en traditionel omskæring i en landsby i det centrale Somalia. Men da hun ankom til hospitalet i byen Dhusamareb, havde Deequa allerede mistet så meget blod, at hendes liv ikke stod til at redde.

Dermed er Deequa blevet en af de tusinder og atter tusinder af piger, som hvert år dør efter at have fået deres kønsorganer lemlæstet i en omskæring.

Ingen ved præcis, hvor mange piger og kvinder der dør umiddelbart efter af følgerne, for normalt bliver dødsfaldene hemmeligholdt og betragtet som en kendt risiko ved indgrebet. Internationale udviklings- og hjælpeorganisationer antager dog, at der hver dag dør piger i Somalia og en række andre lande som følge af omskæring.

Men det er kun, når pressen hører om dødsfaldene, at de når ud til den brede offentlighed. Det var sådan, at offentligheden i 2016 hørte, at den fem måneder gamle baby Aminata Drammeh døde efter at være blevet udsat for omskæring i det vestafrikanske land Gambia. Det var også sådan, at offentligheden det samme år hørte, at en 10-årig pige var død i Guinea efter at være blevet omskåret.

Somalia er det land i verden, hvor flest kvinder er omskåret. 98 procent af kvinderne har gennemgået en form for omskæring. Men Deequas død er et ”afgørende øjeblik for Somalia”, der kan blive begyndelsen på enden for praksissen, lyder det fra Somalias vicepremierminister Mahdi Mohamed Gulaid.

”Det burde ikke være en del af vores kultur. Det er så afgjort ikke en del af den islamiske religion,” udtalte han på et pressemøde ifølge den britiske avis The Guardian.

For første gang i Somalias historie har landets rigsadvokat nu iværksat en omfattende undersøgelse af et dødsfald relateret til omskæring. Og anklagemyndigheden ”er parat til at tage sagen til domstolen”, understreger rigsadvokat Ahmed Ali Dahir over for The Guardian.

Det er ”en fantastisk nyhed”, at Somalias øverste anklagemyndighed går videre med sagen og tager Deequas død alvorligt, mener kommunikationschef hos den amerikanske hjælpeorganisation Donor Direct Action, Brendan Wynne:

”Selvom der ikke findes nogen effektiv lovgivning mod lemlæstelse af kvinders kønsorganer i Somalia, håber vi på en retsforfølgelse, der kan sende et signal om, at denne ekstreme form for vold ikke længere vil blive tolereret,” siger hun til The Guardian.