11-årig udgiver sin egen avis

Han er med til at skabe sammenhold i en lille amerikansk by

Charlie von Maur-Newcomb skriver historier til sin egen avis, ”Kelly Out Loud!”, ved familiens køkkenbord i landsbyen Kelly i Wyoming. – Foto: Kayla Renie/AP/Ritzau Scanpix.
Charlie von Maur-Newcomb skriver historier til sin egen avis, ”Kelly Out Loud!”, ved familiens køkkenbord i landsbyen Kelly i Wyoming. – Foto: Kayla Renie/AP/Ritzau Scanpix.

Det er gået tilbage for pressefriheden under coronapandemien det seneste år, lød advarslen i går fra flere journalist- og avisorganisationer på Verdens Pressefrihedsdag. Men i en lille provinsby i Wyoming i USA Midtvesten, har en noget usædvanlig journalist skilt sig ud ved at dyrke pressefriheden igennem flere måneder.

Charlie von Maur-Newcomb står bag en ny avis, som har vakt stor begejstring blandt lokale i landsbyen Kelly. ”Kelly Out Loud!” beskæftiger sig – ikke ulig andre aviser – med lokale og internationale nyhedshistorier. Men til forskel fra andre medier er det en mindreårig dreng, der står bag hele produktionen. Charlie von Maur-Newcomb er blot 11 år.

Den unge journalist interviewer indbyggerne i lokalsamfundet, tager billeder og skriver alt fra nekrologer til artikler om det nyeste indenfor teknologi. Alt laver han selv – på nær de ugentlige læserbreve.

Initiativet til avisen kommer også udelukkende fra drengen selv, fortæller forældrene til nyhedsbureauet AP. Den fik han nemlig, da han sad og læste en anden avis.

”Man har muligheden for at fortælle folk vigtig information om verden, og jeg tænkte, at det er virkelig sejt, og det ville jeg også gøre,” siger den unge redaktør selv til AP.

Artiklerne får han idéer til ved at lytte til radio, når han kører i bil med sin far, og ved at tale med andre børn i byen. Men avisen henvender sig nu til voksne, fortæller han. Kun den ugentlige underholdningsside er primært forbeholdt drengens jævnaldrende.

Projektet har mødt stor opbakning fra lokalsamfundet under pandemien. Det skyldes nok især, at avisen har givet en form for fællesskabsfølelse under nedlukningen, forklarer moderen, Allison von Maur, til AP.

Avisen kan hentes på posthuset i landsbyen hver uge, og ellers kan man skrive sig op til en elektronisk version, der tilsendes, når avisen udgives. Og udkommer, det gør den. For arbejdet med avisen er noget, Charlie von Maur-Newcomb tager meget seriøst.

”Han bliver stresset, hvis ikke han når at udgive avisen helt i tide på trods af, at det er en fuldstændig selvpålagt deadline. Han er meget samvittighedsfuld,” siger Allison von Maur.

Selvom Charlie von Maur-Newcomb gør en dyd ud af arbejdet med avisen, er han endnu ikke helt sikker på, om journalistikken skal være hans levevej.