Kejsersnit på 11-årig har genantændt abortdebatten i Argentina

En pige har fået foretaget et kejsersnit i 23. svangerskabsuge, efter hun var blevet voldtaget af sin bedstemors mand. En sag, der sætter sindene i kog i Argentina

Aborttilhængerne i Argentina kalder sig selv ”den grønne bølge”, som nu går på gaden igen efter sagen om et 11-årigt voldtægtstoffers påtvungne kejsersnit. Her ses de i forrige uge markere årsdagen for deres protester i Buenos Aires. –
Aborttilhængerne i Argentina kalder sig selv ”den grønne bølge”, som nu går på gaden igen efter sagen om et 11-årigt voldtægtstoffers påtvungne kejsersnit. Her ses de i forrige uge markere årsdagen for deres protester i Buenos Aires. – . Foto: Juan Mabromata/AFP/Ritzau Scanpix.

I den nordlige provins Tucumán udspiller der sig endnu et slag i kampen om retten til abort i Argentina. I august sidste år stemte et snævert flertal i det sydamerikanske lands senat imod at lovliggøre abort. Nu er debatten endnu en gang blusset op på grund af en sag om en kun 11-årig pige. Hun fik i denne uge foretaget et kejsersnit, efter hun 23 uger forinden var blevet voldtaget af sin bedstemors 65-årige mand.

I slutningen af januar opdagede pigen graviditeten, hvilket førte til to selvmordsforsøg, hvorefter hun blev indlagt på hospitalet. Pigen er blevet anonymiseret i medierne og bliver kaldt Lucía. Ifølge det britiske medie The Guardian har hun flere gange udtrykt ønske om en abort og sagt følgende til psykologer på hospitalet:

”Jeg vil gerne have, at I fjerner det, som den gamle mand puttede ind i mig.”

Ifølge argentinsk lovgivning er abort kun legalt, hvis moderens liv er i fare, eller graviditeten er resultatet af en voldtægt. Det ville umiddelbart gøre hende til en oplagt kandidat til en abort, men myndighederne i Tucumán, der er en højborg for abortmodstanden i det overvejende katolske Argentina, satte hælene i. Myndighederne tog sig så god tid til at vurdere, om Lucía kunne få en abort, at et kejsersnit endte med at blive aktuelt.

Lægen Cecilia Ousset, der var med til at foretage kejsersnittet, er ikke begejstret for forløbet.

”Jeg tror, at guvernør Juan Manzur forhindrede aborten og tvang pigen til at føde på grund af politiske hensyn,” siger hun til radiostationen Radio Nacional.

Den prekære sag har sat sindene i kog blandt både abortmodstandere og -tilhængere. I Buenos Aires har der været flere demonstrationer, hvor flere tusind feministiske aktivister er gået på gaden for retten til abort, og Tucumáns myndigheder er blevet voldsomt kritiseret.

”De har tortureret et 11-årigt voldtægtsoffer i Tucumán. Det er farligt, at de har så meget magt, og vi ikke kan gøre noget for at forhindre det,” skriver forfatteren Claudia Piñeiro på Twitter.

Forløbet har dog også fået kritik af abortmodstanderne. Lucías barn er nu lagt i kuvøse, og det er usandsynligt, at det overlever. Journalist Mariano Obarrio, der arbejder for landets førende avis La Nación, mener ikke, at der er blevet gjort nok for at redde Lucías barn.

”Det er lykkedes læger at tage et forsvarsløst og uskyldigt menneske ud af sin mors mave i Tucumán, kun 24 uger gammel. Nu ligger barnet med slanger overalt og risikerer at dø, selvom 20 dage mere i maven kunne garantere, at begge liv blev reddet,” skriver Mariano Obarrio på Twitter.