130 lande anbefaler mundbind til borgere

I midten af marts anbefalede ti lande mundbind som en effektiv måde at begrænse spredning af coronavirus. Siden er det blevet anbefalingen i 130 lande.

Stadig flere lande råder befolkningen til at iføre sig ansigtsmaske for at begrænse spredningen af coronavirus. I USA har emnet været omstridt, men over halvdelen af de amerikanske delstater har nu indført regler om brug af ansigtsmasker. Her ses personer iført mundbind i Charleston i South Carolina, hvor ansigtsmasker er lovpligtigt på de fleste offentlige steder.
Stadig flere lande råder befolkningen til at iføre sig ansigtsmaske for at begrænse spredningen af coronavirus. I USA har emnet været omstridt, men over halvdelen af de amerikanske delstater har nu indført regler om brug af ansigtsmasker. Her ses personer iført mundbind i Charleston i South Carolina, hvor ansigtsmasker er lovpligtigt på de fleste offentlige steder. Foto: Sean Rayford/Ritzau Scanpix

Bør befolkningen bruge mundbind for at beskytte sig selv og andre mod smitte med coronavirus?

Det spørgsmål er blevet debatteret heftigt, lige siden virusset brød ud i Kina omkring årsskiftet.

I coronapandemiens tidlige fase var det kun i få lande, at mundbind blev set som en effektiv måde at bekæmpe smittespredning, men det har siden ændret sig markant.

I midten af marts anbefalede blot ti lande brug af mundbind. Nu er det 130 lande, som råder sine indbyggere til at dække næse og mund for at undgå at smitte andre eller selv blive smittet. Det skriver det norske medie NRK.

Frankrigs nye premierminister, Jean Castex, meddelte torsdag, at der fra næste uge indføres et påbud om brug af mundbind for personer, der befinder sig indendørs på et offentligt sted.

Tiltaget kom, efter at den franske sundhedsminister oplyste, at der var tegn på en mindre stigning i antallet af smittetilfælde på hospitaler i Paris-området.

Spørgsmålet om mundbind er ikke blevet mindre relevant over de seneste måneder, hvor pandemien på verdensplan er tiltaget i styrke.

Lørdag slog antallet af nye bekræftede smittetilfælde på verdensplan en dyster rekord for anden dag i træk. Det oplyste Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fra fredag til lørdag steg antallet af bekræftede smittede således med 259.848 tilfælde, hvilket var det hidtil højeste antal.

WHO har indtil for nylig fastholdt, at sunde mennesker ikke havde behov for at bære masker.

Men i begyndelsen af juni ændrede WHO kurs. Det meddelte generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Set i lyset af ny forskning anbefaler WHO, at regeringer bør opmuntre offentligheden til at bære mundbind på steder, hvor der er massespredning, og hvor social afstand er svært at overholde, sagde han ifølge Reuters.

Efter lang tids debat har også engelske myndigheder varslet påbud om ansigtsmasker i butikker og på offentlige transportmidler fra den 24. juli.

I Italien har ansigtsmasker mere været reglen end undtagelsen i gadebilledet siden pandemiens begyndelse. Masker har været obligatoriske i butikker, offentlig transport og på arbejdspladser.

I USA derimod har spørgsmålet om brug af mundbind været ekstremt polariserende. Republikanske politikere har betegnet det som et indgreb i befolkningens rettigheder. Men tonen er ved at ændre sig.

Over halvdelen af de amerikanske delstater har indført regler om brug af ansigtsmasker.

I New York har myndigheder indledt en kampagne med kendte personer som skuespilleren Morgan Freeman, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Når du bruger maske, har du min respekt. For din maske beskytter ikke dig, den beskytter mig, siger Freeman.

I Danmark er der ikke et påbud om mundbind. Sundhedsstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at der dog kan være situationer, hvor mundbind kan tages i brug af hensyn til andre.

Det kan eksempelvis være, hvis man er på vej hjem efter at have været i en højrisikozone for coronavirus, eller hvis man er på vej hen for at få taget en virustest.

/ritzau/