Prøv avisen

14 chilenske præster afsættes efter sag om sexmisbrug

Pave Frans besøgte i januar Chile og mødtes med ofre for seksuelle overgreb i den katolske kirke. Under sit besøg bad han om tilgivelse for pædofile katolske præsters seksuelle overgreb på børn. Foto: Reuters/Pool/arkiv

Omfattende sag om sexmisbrug af børn i den katolske kirke i Chile har rystet pave Frans' pavedømme.

Skandalesagen om sexmisbrug af børn i den katolske kirke i Chile får nu konsekvenser.

14 chilenske præster, som har været involveret i sagen, bliver frataget deres kirkelige pligter.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- 14 præster må ikke længere udføre deres pligter. Disse præster har taget del i handlinger, som kan være civile forbrydelser - også i kirkeligt regi, lyder det fra den chilenske biskops kontor i byen Rancagua.

Tidligere i maj tilbød samtlige biskopper i Chile at træde tilbage grundet skandalen om sexmisbrug af børn, som har rystet pave Frans' pavedømme.

Det er endnu uklart, om paven vil acceptere alle ønsker om at træde tilbage eller blot enkelte af dem.

- Vores stilling har vi lagt i hænderne på Den Hellige Fader, og vi vil lade ham frit afgøre hver vores skæbne, skrev de 34 biskopper i en erklæring.

I erklæringen undskylder de også over for Chiles borgere, de misbrugte børn og paven.

Skandalen har været ødelæggende for den katolske kirkes renommé i Chile.

Det samme gælder pavens omdømme, fordi han tidligere i år forsvarede en biskop, der var anklaget for at mørkelægge sagen om sexforbrydelser.

Flere højtstående personer i den katolske kirke i Chile er anklaget for at ignorere og mørklægge sager om sexmisbrug af børn begået af den pædofile præst Fernando Kardima i 1980'erne og 1990'erne.

Pave Frans har lovet "forandring" i Chile. Han vil "genoprette retfærdighed", lød det torsdag i en kort erklæring fra paven.

Men i et fortroligt dokument, som den chilenske tv-station T13 har fået indblik i, går paven meget længere i sine anklager mod den chilenske kirke.

I dokumentet, som paven har givet til de chilenske biskopper, taler han om "kriminalitet" og "smertefuldt og skamfuldt misbrug af mindreårige".

/ritzau/