17-årig bedemand har en million følgere på nettet: Jo mere vi beskæftiger os med døden, desto mindre farlig virker den

Mit mål er at hjælpe de efterladte med at håndtere deres sorg ved at fortælle, hvad der sker med den døde, siger Luis Bauer, Tysklands yngste bedemand og stjerne på sociale medier

“Det tiltaler mig, at jeg kan gøre noget godt for de efterladte gennem mit arbejde,” siger Tysklands yngste bedemand, 17-årige Luis Bauer, der bruger sociale medier til at fortælle om sit arbejde og forsøge at bryde tabuer om døden.
“Det tiltaler mig, at jeg kan gøre noget godt for de efterladte gennem mit arbejde,” siger Tysklands yngste bedemand, 17-årige Luis Bauer, der bruger sociale medier til at fortælle om sit arbejde og forsøge at bryde tabuer om døden. . Foto: Bestattungen Burger.

På bordet foran Luis Bauer ligger liget af en ældre herre. Huden er gullig og stram som læder. Munden står åben. Lugten er skarp, fortæller Bauer, en anelse sødlig. Iblandet desinfektionsmiddel, jod og træet fra den kiste, manden allerede har ligget i. Den 17-årige tyske teenager desinficerer rutineret liget med en spray, smører omhyggeligt de stive, blege hænder ind i salve, renser mund og næse, vasker det grå hår, barberer ansigtet og iklæder manden hvid skjorte og sort jakkesæt.

“Engang skal vi også selv ligge her,” siger Luis Bauer til kameraet i en blanding af imødekommenhed og faglig professionalisme, som var han tv-vært i et dokumentarprogram af den mere seriøse slags.  

“Jeg forestiller mig nogen gange, mens jeg rengør den døde, at vedkommende måske sidder oppe i himlen og kigger med,” siger Luis Bauer smilende foran kameraet. 

Han er ikke alene Tysklands yngste bedemand. Han er formentlig også den mest kendte. Døden har gjort ham til en stjerne på sociale medier, 1,2 millioner mennesker følger ham på hans TikTok-kanal, hvor han afslappet taler om lig, død, sorg og begravelse. Nogle af hans videoer er set syv millioner gange, og meget af hans tid går med at besvare spørgsmål fra følgere om, hvordan en død person lugter, hvor koldt det er i et kølerum, og om man kan tage døde mennesker med i en flyvemaskine. Det sidste er i øvrigt tilfældet, fortæller han. Folk, der dør på ferier, bliver ofte fløjet hjem i bagagekabinen.

Men hvad får dog en almindelig teenager som Luis Bauer til dagligt at være i nærkontakt med et tema, som for mange stadig er et stort tabu?

Bedemand i sjette generation

“Det tiltaler mig, at jeg kan gøre noget godt for de efterladte gennem mit arbejde,” siger han til Kristeligt Dagblad.

“At være bedemand er meget alsidigt. På den ene side er det meget følelsesmæssigt, fordi man har med folk, som sørger, at gøre. På den anden side er det meget teknisk. Man skal have kendskab til anatomi, fordi man skal tage sig af de døde og gøre dem pæne, så familien kan se dem igen og tage afsked,” siger den unge tysker.

Luis Bauer er bedemand i sjette generation. Familiens bedemandsforretning “Bestattungen Burger” blev grundlagt i sydtyske Fürth i 1925, hans far overtog virksomheden efter sin bedstefar - og faderen er i øvrigt kamerafører, når Luis Bauer optager sine videoer. Han så de første lig, mens han gik i børnehave, og som 13-årig hjalp han med at afhente og vaske de afdøde.  

“Det var helt normalt for mig at se de døde kroppe. Det var blot min fars arbejde, som han fortalte om over middagsbordet, og min interesse for faget voksede,” siger han.

Ideen om at besvare spørgsmål om død og give indblik i bedemandens verden på de sociale medier fik Luis Bauer, efter at han igen og igen oplevede stor nysgerrighed, når han i sociale sammenhænge fortalte mennesker om sit job.

“Jeg var allerede vant til, at folk stillede en masse spørgsmål. Og jeg tænkte, at hvis det virker i det virkelige liv, så burde det også virke på TikTok. Og måske kunne jeg nå ud til flere mennesker.”

Videoer hjælper sørgende 

Han optog sin første video i februar 2021 og lagde den online “for sjov”. I løbet af en nat fik han 10.000 visninger.

Hvorfor tror du, at du er blevet et hit på sociale medier?

“Jeg tror, det er en blanding af, at mange mennesker er interesserede i emnet, fordi så få kender noget til det, og så min ungdommelige facon. Jeg er for det meste i godt humør og forsøger at gøre dette tunge emne tilgængeligt og naturligt, og det tror jeg, folk kan lide,” siger Luis Bauer.

Mange af hans følgere sender ham konkrete spørgsmål, som han tager op i videoerne, såsom, “bedstemor døde for 14 dage siden, hendes øre var lidt blåt, hvad kan det skyldes?”

“Mange sørgende, som selv har mistet en person, ser mine videoer, fordi de simpelthen har en masse spørgsmål, og de siger, at det hjælper dem med at håndtere deres sorg. Jeg kan hjælpe sørgende ved blot at informere dem. Det er et vanskeligt emne, og nogle vil måske gerne fortrænge det lidt. Men nøglen til at bearbejde sorg er også at beskæftige sig med spørgsmålet om døden, og når man ser mine videoer, får man en masse information, og man er mere eller mindre tvunget til at bearbejde emnet,” siger han og tilføjer:

“Jeg har mange mennesker, der skriver, at de ikke længere er bange for døden, fordi de ser mine videoer.”

Farvel til barndomsven 

Luis Bauer har som bedemand selv taget sig af en barndomsven. De var meget tætte i folkeskolen, og sidst, de så hinanden, var til en børnefødselsdagsfest for syv år siden. 

“Vi var ikke længere tætte, men det var alligevel meget følelsesladet for mig. Jeg havde ikke forventet at se ham igen på denne måde. Det hjalp mig med at bearbejde hans død, at jeg plejede ham og vaskede ham. Jeg talte lidt med ham imens. Ikke fordi jeg troede, at han lyttede. Men for min egen skyld,” siger han.

Til trods for at sorgarbejde kan lette dødsprocessen, er døden stadig et stærkt tabubelagt emne i Tyskland, siger fagfolk. I Danmark har Det Nationale Sorgcenter ligeledes opfordret til,  at vi taler mere om døden og dermed hjælper de efterladte. Hvert år efterlader dødsfald i gennemsnit 200.000 personer i Danmark i sorg, og mange oplever, at omverdenen trækker sig og undgår at tale om den afdøde.

“Det ville hjælpe folk, hvis de beskæftigede sig mere med temaet, for de ville være bedre forberedt, når de selv bliver berørt,” siger Luis Bauer.

”Det handler ikke om, at døden skal være en del af hver eneste samtale. Men når man beskæftiger sig meget med døden, bliver den mere naturlig, og man har ikke denne hæmning eller frygt. Jeg har faktisk aldrig selv været bange for døden, nu jeg tænker efter.”

Hvorfor er folk bange for døden?

“Fordi ingen ved, hvad der sker bagefter. Fordi mange heller ikke ved, hvad der sker med kroppen. Men livet får kun sin værdi gennem døden. Hvis døden ikke var der, kunne man gøre det hele 100 gange. Så ville alting være ligegyldigt.”

Liv efter døden?

Med sine videoer ønsker Luis Bauer også at pudse lidt på bedemandsbranchens indimellem støvede og triste image. Når man kommer ind i familiens butik, opdager man ikke i første omgang, at man er i en bedemandsforretning, siger han, og det er hele ideen. Rummene er lyse og moderne.

“Det er ikke for ingenting, at mange mennesker går rundt med en forestilling om bedemænd som noget meget trist. Vi ønsker ikke at gøre folk, som i forvejen er kede af det, endnu mere kede af det, når de besøger os. Vi vil gerne signalere, at vi kan tage hånd om deres tab,” siger han.

Selv vil Luis Bauer begraves i jorden, og hans kiste skal være af sort højglans-lak som et klaver, fordi han spiller klaver.

“Ved kremering bliver der kun aske tilbage, og det er for abstrakt for mig. Jeg kan godt lide tanken om, at man kan besøge en kirkegård, og to meter nede ligger en konkret person, selvom det meste af kroppen vil gå i opløsning.”

Tror du, der er liv efter døden?

“Jeg tror ikke, at der ikke er noget bagefter. Men jeg har ingen ide om, hvad der sker. Jeg vil lade mig overraske.”