1,7 millioner modstandere af abort afvist af EU

EU-Kommissionen var i sin gode ret til ikke at fremsætte lovforslag på baggrund af populært borgerinitiativ, fastslår EU-Domstolens generaladvokat. Udemokratisk og udslag af ideologisk modstand, hævder pro life-bevægelsen bag, der blandt andet ønsker stop for aborter

1,7 millioner europæere har skrevet under på borgerforslaget. På billedet til højre er fra en tidligere demonstration i Spanien.
1,7 millioner europæere har skrevet under på borgerforslaget. På billedet til højre er fra en tidligere demonstration i Spanien. Foto: Toby Melville / Reuters / Ritzau Scanpix og Elijah Nouvelage / Reuters / Ritzau Scanpix.

Tredje gang var heller ikke lykkens gang for personerne bag borgerinitiativet One of Us (en af os), der med egne ord ønsker ”juridisk beskyttelse af ethvert menneskes værdighed, ret til livet og ukrænkelighed fra undfangelsen inden for EU’s kompetence”.

Arbejdet med initiativets borgerforslag, som 1.721.626 europæere har skrevet under på, tog sin begyndelse i 2012, hvor abortmodstanderne i pro life-bevægelsen registrerede deres forslag hos EU-Kommissionen. Men til trods for, at det i de efterfølgende 12 måneder lykkedes One of Us at indsamle langt flere end de påkrævede en million underskrifter, valgte EU-Kommissionen i 2014 ikke at fremsætte et lovforslag med udgangspunkt i borgerinitiativet.

Det skete blandt andet med henvisning til, at der for nylig var fastlagt lovgivning på de områder, hvor bevægelsen ønskede forandringer. Borgerinitiativet ønsker eksempelvis finansiering af forskning, ”der indebærer ødelæggelse af menneskelige embryoner”, stoppet, og det samme med udviklingsbistand, som direkte eller indirekte finansierer abort gennem støtte til sundhedsklinikker i u-lande.

Beslutningen fik One of Us til at klage til EU-Retten, som nåede frem til, at Kommissionen ikke havde begået nogen fejl. Den afgørelse stillede One of Us sig dog ikke tilfreds med, så man indklagede sagen for den højere instans EU-Domstolen. Her er man stadigvæk i gang med behandle sagen, men nu har One of Us’ håb lidt et betragteligt knæk.

Domstolens generaladvokat, Michel Bobek, fastslog nemlig i en offentliggjort indstilling i mandags, at Kommissionen havde været i sin gode ret til ikke at lade borgerinitiativet udmønte i et lovforslag. Kommissionen er ikke forpligtet til at behandle forslag fra borgerne, uanset hvor mange underskrifter der er indsamlet, understregede Bobek.

Et af Bobeks argumenter er, at One of Us’ tolkning af loven ville betyde, at en ”højlydt forsamling” af europæiske borgere ville have mere magt og større gennemslagskraft end det demokratisk valgte Europa-Parlament.

Ifølge One of Us’ advokat, Roger Kiska, illustrerer den foreløbige udvikling i sagen dog snarere det modsatte problem.

”Der er i jo forvejen demokratisk underskud i EU, og når man så vælger at sige, at man ikke engang vil lade et forslag, som 1,7 millioner europæere har skrevet under på, blive fremsat til demokratisk debat, så står det endnu værre til, end vi havde frygtet. Jeg tror virkelig, at EU skal tænke sig grundigt om i forhold til, om ikke man med sådanne afgørelser risikerer at skubbe borgerne endnu længere væk fra sig,” siger han.

”Vi er selvfølgelig enormt skuffede over afgørelsen, og vi troede indtil det sidste på, at vi havde en ok chance for at få medhold. Vi mener, at afgørelsen undergraver idéen om borgerinitiativer i EU fuldstændigt, når Kommissionen på baggrund af det, der i vores øjne ligner ideologisk modstand, kan afvise et forslag,” lyder det fra slovakiske Kiska.

Advokaten, der har rådgivet One of Us undervejs, understreger dog samtidig, at arbejdet med borgerforslaget siden 2012 har knyttet en række europæiske pro life-organisationer tættere sammen, og at man fremover vil fortsætte samarbejdet på græsrodsniveau.

One of Us’ forslag er ét ud af i alt fire borgerforslag, som har samlet mere end en million underskrifter, siden det europæiske borgerinitiativ blev introduceret. Fra Danmark har 7563 personer skrevet under hos One of Us. Fra Italien er det flere end 600.000 personer.