Hvert 15. sekund flygter en syrer fra sit land

En tredjedel af Syriens befolkning er enten flygtet eller internt fordrevet. Kristeligt Dagblad besøger flygtningene i tre af Syriens nabolande

R.E.M.s forsanger Michael Stipe(arkiv).
R.E.M.s forsanger Michael Stipe(arkiv). Foto: .

De rå betonvægge, de tomme vinduesrammer og murbrokkerne på jorden vidner om et ufærdigt byggeri. Et sted, hvor ingen bor. Men det gør der. Mange endda.

Betonbygningen i den libanesiske by Zahle huser et utal af syriske børn og voksne, som klumper sig sammen efter at være flygtet fra borgerkrigen i Syrien, som nu har raset i mere end to år.

En af dem er 41-årige Janet Fahda, som kom hertil for en måned siden, og nu deler en treværelses lejlighed med sin mand. Og med to andre familier.

LÆS OGSÅ: Assads kristne støtter flygter også

Før krigen var Syrien et godt og smukt land, hvor jeg følte mig sikker. Nu er frygten i mig hele tiden. Jeg kan slet ikke sammenligne mit liv før krigen med mit liv nu.

Janet Fahdas situation er langtfra enestående. Over alt i Libanon lever 716.000 syriske flygtninge under lignende forhold. I Jordan 515.000. I Tyrkiet 460.000. I Irak 168.000.

I alt er nu flere end to millioner syrere flygtet ud af landet fra en krig med forfølgelser, mord, giftgasangreb og akut mangel på mad. Over fire millioner syrere er internt fordrevne i Syrien, og i øjeblikket flygter en ny syrer over landets grænser hvert 15. sekund.

I Libanon kan flygtningenes behov ikke samles under en eller to akutte nødvendigheder. Humanitære organisationer i landet og lokale kræfter melder alle samstemmende: Der mangler alt. Mad, husly, sanitære nødvendigheder og medicin.

Hvad der til gengæld ikke mangler, er ulmende konflikter. Det libanesiske samfund er presset til bristepunktet på grund af de hundredetusinder af flygtninge, og vurderingen lyder, at de etniske og religiøse spændinger i landet snart risikerer at eksplodere under flygtningepresset.

LÆS OGSÅ: På den forkerte side af hegnet

I øjeblikket rejser Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær, rundt i Libanon for at vurdere Syrien-krigens konsekvenser.

Situationen er voldsomt presset både for flygtningene og for det libanesiske samfund. Antallet af flygtninge hernede svarer til, at Danmark skulle modtage flere end en million flygtninge. Det er en kæmpe opgave, som er meget mere kompleks end ved andre flygtningekatastrofer, for her i Libanon er flygtningene spredt over det hele uden for lejre, siger han.
TEMA: Syrien

Samme situation begynder at tegne sig i Tyrkiet, hvor grænsen for kapaciteterne er ved at være nået. Lejren i Kilis ved grænsen til Syrien tager ikke imod flere beboere, og det gælder mange af de øvrige lejre i landet.

På grænsen mellem Syrien og Jordan ligger al-Zaatari flygtningelejren. Tusinder af hvide telte placeret i lange rækker huser 130.000 flygtninge. Hovedsageligt sunni-muslimer fra de sydsyriske landsbyer. På det seneste er Jordan, hvis befolkningstal er vokset med otte procent på et år, begyndt at stramme op på overvågningen ved grænsen af frygt for nye flygtningebølger. Ifølge den syriske opposition betyder det, at omkring 40.000 syrere i øjeblikket er strandet på den syriske side af grænseområdet.

Vi er meget bekymrede efter rapporter om tusinder af syrere, der ønsker at flygte til Jordan. Vi er især bekymrede for dem, fordi situationen hele tiden forværres. I øjeblikket er vi nødt til at forberede os på det værst tænkelige scenarie, siger Aofie McDonnell, der er udsendt til al-Zaatari flygtningelejren for FNs flygtningeorgan UNHCR.

GRAFIK: FLYGTNINGESTRØMMEN.
Før musen hen over billedet og gå på opdagelse i kortet