Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Hindunationalist fører ved parlamentsvalget i Indien

epa04159326 Bharatiya Janata Party Prime Ministerial candidate and Chief Minister of the Indian state of Gujarat, Narendra Modi speaks during the public rally meeting for the upcoming Lok Sabha election in Bangalore, India, 08 April 2014. Parliamentary elections in India will be held in nine phases between 07 April and 12 May 2014, the country's Election Commission said with a total of 814.6 million people eligible to vote - around 100 million more than in the elections in 2009. Elections for India's 545-member lower house of parliament, or Lok Sabha, are held every five years. EPA/JAGADEESH NV Foto: Jagadeesh NV/EPA/.

Det ser ud til, at Narendra Modi fra partiet BJP bliver Indiens nye premierminister. Meningsmålinger viser, at det er er lykkedes for hindunationalisten at appellere til en del af landets muslimer

Halvvejs gennem parlamentsvalget i Indien tyder meget på, at landets næste premierminister bliver den nuværende oppositionsleder Narendra Modi. Den 63-årige leder for det hindunationalistiske Bharatiya Janata Party, BJP, vil ifølge meningsmålinger vinde en storsejr, når stemmerne bliver talt op i næste måned.

For mange af Indiens 176 millioner muslimer, 13 procent af befolkningen, er det imidlertid bekymrende nyheder. Modis fortid gemmer på beskyldninger om indblanding i en massakre på muslimer. Anklager, han selv kalder usande. Om sagen har han efterfølgende sagt, at det eneste, han fortryder, er, at han ikke har kontrolleret medierne bedre, og at det gjorde ondt på ham, at alle de mennesker skulle dø, ligesom det gør ondt på ham, når en hundehvalp bliver kørt over. De udtalelser har naturligvis ikke gjort ham mere populær hos den muslimske befolkning, men alligevel tyder meget på, at han nu ved dette valg har fundet ud af, hvordan han appellerer til dem.

I landets befolkningsmæssigt største delstat Uttar Pradesh hvor en del af borgerne i dag går til stemmeurnerne vil otte procent af regionens muslimer stemme på BJP og Narendra Modi. På onsdag stemmes der i oppositionslederens egen delstat, Gujarat, hvor hele 15 procent af muslimerne vil stemme på ham ifølge en undersøgelse fra den indiske tv-station NDTV.

LÆS OGSÅ: Indien forbereder sig på historisk valg

At han også vinder popularitet hos muslimer skyldes ifølge den engelske avis The Guardian, at mange er frustrerede over det nuværende regeringsparti, Kongrespartiets, håndtering af økonomien. Modsat tror de, at Modi kan skabe økonomisk vækst, hvilket han blandt andet har været i stand til som leder af delstaten Gujarat.

En stor del af Indiens muslimer er alligevel bekymrede. Massakren i Gujarat i 2002 er et af de store emner under valgkampen, og Modi har ikke sagt meget om den, udover at han har følt sig uretfærdigt behandlet i medierne. Beskyldningerne mod ham i forbindelse med massakren, hvor næsten 1000 muslimer blev dræbt, går på, at han som Gujarats overhoved lukkede øjene for optøjerne, der løb over tre måneder. Samtidig påstås det, at myndighederne har været direkte indblandet i balladen ved at have udleveret adresser og oplysninger på områdets muslimer.

I og med at Modi har været fåmælt i forhold til sagen, skete der noget interessant på det sociale medie Twitter i tirsdags. Her skrev Modi fra sin officielle profil, at han tager afstand fra de kontroversielle, islamfjendtlige udtalelser, som personer fra BJPs højrefløj var kommet med i løbet af weekenden.

Jeg tager afstand fra den slags uansvarlige udtalelser, og jeg opfordrer venligst personerne bag udtalelserne om at undlade at komme med flere, lød det.

Det vakte stor begejstring, kan man se på kommentarerne til hans besked, hvor mange brugere roser, at han offentligt melder det ud. Andre er stadig ikke helt tilfredse. Én spørger, hvorfor udtalelserne ikke får større konsekvenser for personerne bag dem end en irettesættelse på internettet. En anden undrer sig over, hvorfor Modi ikke specifikt nævnte, at det er antimuslimske udtalelser, han ikke tolererer.

I Kongrespartiet er man heller ikke imponerede over hans melding. Her kalder Abhisek Manu Singhvi meldingen for krokodilletårer og siger ifølge nyhedsbureauret Reuters, at Modis afstandtagen ikke er tilstrækkelig.

Folket kender sandheden, tilføjer han.

Ser man bort fra den påståede fjendtlighed mod islam, lyder Narendra Modis historie som et eventyr. Han blev født ind i og voksede op i en af de lavere kaster, hvor han brugte sin barndom og ungdom på at sælge te ved togstationer og busterminaler. Da han senere begyndte at engagere sig i politik, tog han hurtige skridt op ad karrierestigen og blev i 2001 leder i Gujarat. Siden er det lykkedes ham at skabe stor økonomisk vækst i regionen.

Næste skridt bliver hvis meningsmålingerne holder stik posten som premierminister i verdens største demokrati.

Valget slutter den 12. maj.