Ofrene for tøjfabrikkens kollaps kæmper stadig

Et år efter at bygningskomplekset Rana Plaza i Bangladesh styrtede sammen, kæmper ofre og efterladte for økonomisk erstatning

In this photograph taken on April 27,    2013 Bangladeshi relatives hold photos of the missing and dead workers three days after an eight-storey building collapsed in Savar,    on the outskirts of Dhaka. A Bangladesh expert said February 10,    2014 he has given up hope of identifying 112 victims of the Rana Plaza factory collapse,    almost a year after one of the world's worst industrial tragedies. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN /FILES
In this photograph taken on April 27, 2013 Bangladeshi relatives hold photos of the missing and dead workers three days after an eight-storey building collapsed in Savar, on the outskirts of Dhaka. A Bangladesh expert said February 10, 2014 he has given up hope of identifying 112 victims of the Rana Plaza factory collapse, almost a year after one of the world's worst industrial tragedies. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN /FILES. Foto: MUNIR UZ ZAMAN/ Denmark.

En afskærmning af blikplader er sat op mellem den tomt, hvor Rana Plaza engang stod, og vejen. På blikpladerne er der sat billeder op af de døde, og på et stort banner står der: Aldrig mere et nyt Rana Plaza.

Med 1134 døde og dobbelt så mange tilskadekomne er Rana Plazas sammenstyrtning den værste nogensinde i tøjindustriens historie. Og nu, hvor der er gået et år siden sammenstyrtningen, er frustrationen over den manglende kompensation til at tage og føle på. Foran tomten står mødre, søstre, fædre og andre pårørende. De bærer alle billeder af den, de har mistet. Billedet og identifikationspapirerne er afgørende for, om de pårørende kan få udbetalt erstatning.

LÆS OGSÅ:
Den værste ulykke i tøjindustriens historie

Det er en skandale, at de pårørende og de invaliderede endnu ikke har fået udbetalt den kompensation, de har krav på, siger Taslima Akhter, der er politisk aktivist og koordinator i organisationen Bangladesh Garment Workers Solidarity.

For to måneder siden eta-blerede den internationale arbejdsorganisation ILO en fond, der skal sørge for, at arbejdere, der er blevet invalide, får udbetalt erstatning for tabt arbejdsevne og penge til at kunne betale deres hospitalsregninger. Og at de, der har mistet familiens forsørger, også får udbetalt en økonomisk kompensation. Pengene i fonden skal indbetales af blandt andre de tøjfirmaer, der havde produktionen i Rana Plazas systuer, men under halvdelen af op mod 30 forskellige modefirmaer har indbetalt til fonden.

Der er blevet stillet et krav om 216 millioner kroner fra ILOs side til at dække erstatningerne, men indtil videre er der blot blevet indbetalt 21 millioner dollars til fonden. Af det beløb er kun en sjettedel blevet udbetalt til ofrene og deres efterladte. Flere tusinder venter stadig på en økonomisk erstatning.

De internationale modefirmaer har et kæmpe ansvar her, som de flygter fra, siger Taslima Akhter.