Irakerne går til valg midt i voldsbølge

På onsdag holder Irak valg midt i den værste voldsbølge i fem år

An Iraqi policeman casts his vote into a ballot box during early voting for the parliamentary election in Kirkuk, north of Baghdad, April 28, 2014. Iraq will be holding its national elections on April 30. REUTERS/Ako Rasheed (IRAQ - Tags: ELECTIONS POLITICS) Foto: STRINGER/IRAQ/ Denmark

Det burde være en positiv milepæl i Iraks historie, men vold og kaos slører billedet.

Når Irak på onsdag afvikler sit første valg, siden de sidste amerikanske tropper forlod landet i december 2011, sker det i skyggen af måneder med tusindvis af drab. Irakerne har i løbet af 2013 og frem til nu oplevet den værste voldsbølge siden 2008, og alene i marts døde 592 irakere i voldsangreb. Samlet set har spændingerne mellem shia- og sunnimuslimer kostet knap en halv million irakere livet enten i direkte angreb eller som følgevirkninger af krigen, der begyndte i 2003, konkluderede en amerikansk-canadisk-irakisk undersøgelse sidste efterår.

LÆS OGSÅ: Irak-krigens glemte ofre

De seneste uger har rapporter fra Irak berettet om sløv valgoptakt med få møder og mennesketomme gader. Irakerne frygter ganske enkelt for deres liv ved at bevæge sig ud. En opgørelse fra bare en enkelt dag i sidste uge illustrer den voldsbølge, som ruller over landet: I mandags blev 33 dræbt og 80 såret af bombeangreb, to selvmordsbilister, en vejsidebombe og af skud fra en kørende bil.

Det forestående parlamentsvalg kan dog muligvis være et vendepunkt i voldsspiralen, mener Musa Shteiwi, leder af Center for Strategic Studies i Jordan.

Meget tyder på, at volden vil fortsætte, for magthaverne benytter kun én løsning, og det er vold mod vold. Al erfaring viser, at vold avler mere vold, men valget kan blive et vendepunkt, for det kan vise sig som et vindue for de grupper, som ikke føler sig hørt. Og historien i Irak viser faktisk, at på valgdage, hvor alle har noget på spil, er vold ikke udbredt, siger han.

Ved valget er det irakiske parlaments 328 sæder på spil, og en premierminister skal vælges. Analytikere vurderer, at den nuværende premierminister, Nouri al-Maliki, og hans shiamuslimsk-dominerede koalition af partier vil vinde. Maliki har siddet to perioder, siden han tog over efter den USA-ledede koalitions-overgangsregering.

Med i koalitionen var Danmark under ledelse af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), og den nuværende situation i Irak viser, at der op til krigen ikke var en analyse af de komplicerede modsætninger i det irakiske samfund, mener Mogens Lykketoft (S), formand for Folketinget og tidligere udenrigsminister. Han var imod at indsætte danske tropper i Irak uden mandat fra FN og kalder situationen i Irak for tragisk.

Vi har i Irak på den hårde måde lært, hvor vanskeligt det er at skabe fred og harmonisk udvikling i et arabisk land ved at overtage det med vestlig militær magt. Jeg tror, vi skal håbe på en mere inklusiv regering end Malikis nuværende kombineret med en fortsat styrkelse af de irakiske sikkerhedsstyrker, siger Lykketoft.