Makedonsk kirkekunst forsvinder i stor stil

Over 10.000 genstande er stjålet fra landets kirker

epa04171333 An Orthodox Macedonian pilgrim kisses the icon of Jesus Christ on Good Friday at the main Orthodox church St Kliment in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 18 April 2014.  EPA/GEORGI LICOVSKI
Epa04171333 An Orthodox Macedonian pilgrim kisses the icon of Jesus Christ on Good Friday at the main Orthodox church St Kliment in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 18 April 2014. EPA/GEORGI LICOVSKI.

To inspektører ved Makedoniens Nationalmuseum i Skopje slog alarm, da de i november skulle flytte arkæologiske genstande fra et lager til en udstilling. Der manglede hele 40 genstande i de kasser, inspektørerne havde undersøgt. Alarmen satte en lavine i gang.

Efter to ugers undersøgelser kunne politiet afsløre, at der var forsvundet 166 genstande fra museets lager. Blandt de forsvundne genstande var fire uerstattelige guldørenringe fra det 4. århundrede. Ørenringene forestiller fugle, og de pryder Makedoniens 500- og 1000-dinar sedler, skriver webmediet Balkan Insight.

Politiet har ingen spor efter gerningsmændene. Og ingen ved, om de forsvundne genstande er stjålet enkeltvis eller på én gang. Flere af de ansatte på museet er blevet afhørt med løgnedetektor, men uden resultat.

LÆS OGSÅ: Makedonsk opposition anerkender ikke landets valg

Makedonske medier har kædet sagen om museumstyverierne sammen med andre sager om udsmugling af værdifulde ikoner, stjålet i Makedoniens ortodokse kirker.

I løbet af de seneste to år er over 20 kirker alene i det vestlige Makedonien blevet plyndret. Her er langt den overvejende del af indbyggerne muslimske albanere, så der er ikke mange sognebørn til at holde øje med kirkerne. Ved hver plyndring er tyvene i gennemsnit sluppet af sted med en snes uerstattelige ikoner og kirkemalerier.

Hvor rigt dekorerede selv små makedonske kirker kan være, fremgår af en beretning fra landsbykirken i Lazaropole, omkring 150 kilometer fra Skopje. For et år siden blev der stjålet 30 ikoner fra kirken, 23 af dem var lavet i det 19. århundrede af en af Makedoniens mest berømte malere, Dico Zograf. Hans værker løber let op i over 100.000 kroner på det sorte marked, skriver nyhedsbureauet AP.

I løbet af det seneste årti har den lille Balkan-nation med 2,1 million indbyggere kunnet konstatere, at over 10.000 religiøse kunstgenstande er blevet stjålet fra landets kirker. Det drejer sig om hele sektioner af altertavler, altre, kors, olielamper, bibler og ikke mindst ikoner.

Alle genstandene er uerstattelige vidnesbyrd om Makedoniens historie, tro og kultur. Hvor værdifulde genstandene er for tyve og samlere, fik man et fingerpeg om i 2004. Det år skulle fem af Makedoniens mest værdifulde ikoner på udstilling i New York, og derfor blev de forsikret. Forsikringssummen løb op i 50 millioner dollars (omkring 275 millioner kroner).

Makedoniens afdeling for landets kulturelle arv har registreret omkring 23.000 ikoner, mens 201 kirker og klostre er registreret som nationale skatte. Ikke desto mindre er to tredjedele af kirkerne og klostrene meget dårligt beskyttet.

De fleste af de plyndrede kirker findes i afsidesliggende landsbyer og står mennesketomme om vinteren. De har ingen tyverialarmer, og enhver kan sparke kirkedøren op. Det er ideelle betingelser for tyvene, siger Milco Georgievski, der er overinspektør ved Ikon Galleriet i byen Ohrid i den sydvestlige del af landet.

Som omtalt i Kristeligt Dagblad forleden beslaglagde albansk politi i samarbejde med Interpol for nogle uger siden 1077 stjålne ikoner og anden religiøs kunst. Det var første gang nogensinde, at stjålne makedonske religiøse kunstværker dukkede op igen. Myndighederne gætter på, at de fleste genstande bliver solgt på hemmelige auktioner i Vesteuropa for at ende i private samlinger.

Makedonien har dog selv været med til at lukke ulven ind i fårefolden.

Sidste sommer blev direktøren for Makedoniens Kontor for Beskyttelse af Kulturarven, Pasko Kuzman, anholdt sammen med syv arkæologer fra samme kontor. De mistænkes for at være medlemmer af et illegalt smuglernetværk for kunsttyve, at være involveret i en stribe tyverier af arkæologiske og religiøse genstande og for at have hjulpet folk, der laver ulovlige udgravninger, med at fastsætte priser på deres genstande og skaffe udenlandske købere.