Prøv avisen

Kina river kirke ned trods protester

This image taken on April 30, 2014 shows a Christian church in the town of Oubei, outside the city of Wenzhou that Chinese authorities have begun demolishing on April 28, according to Internet postings, after a weeks-long stand-off between worshippers and the local government. Authorities had approved the construction of the Sanjiang Church in Wenzhou with an area of 1, 881 square metres (20, 240 square feet) but the finished building was roughly four times that size, state media have reported, which the local government claims is an illegal structure. AFP PHOTO/Mark RALSTON Foto: MARK RALSTON/ Denmark

Myndighederne vandt i Kina

En længere strid om størrelsen på Sanjiang-kirken i byen Wenzhou i det østlige Kina ser ud til at være overstået i hvert fald lige nu.

Myndighederne vandt.

I flere uger har den lokale menighed med støtte fra hundredvis af tilrejsende kristne slået ring om kirken for at holde entreprenørmaskiner og nedrivningssjak væk. Lokalmyndighederne siger, at menigheden har bygget kirken større end tilladt. Ifølge den kinesiske avis Global Times så det imidlertid ud til, at en løsning var fundet.

Den 7. april blev forhandlere enige om, at menigheden skulle fjerne to etager fra en tilbygning, så kirkens areal blev reduceret til de tilladte 1881 kvadratmeter fra 7000 kvadratmeter.

Det kastede for en tid ro over situationen.

Men i mandags var det forbi med roen. Da gik myndighederne i gang med bulldozere, lastbiler og en nedrivningsplan.

LÆS OGSÅ: Kinas kristne: Vores kirker rives ned

I stedet for at fjerne de to etager har håndværkerne fjernet hele tilbygningen, rystet kirkens fundament og i det hele taget beskadiget hovedbygningen, skriver den kristne hjælpeorganisation China Aid.

Det store kors på kirkens tårn faldt ned under arbejdet.

Det er ikke klart, hvad der vil ske nu, men nedrivningen er ikke gået upåagtet hen. Det franske nyhedsbureau AFP fortæller, at fotos af politi og civile agenter, der holder folk væk fra nedrivningsarbejdet, er begyndt at cirkulere på sociale medier.

Denne regeringsorkestrerede barbariske ødelæggelse af en stor kirke er et klart tegn på en ny bølge af tiltagende religiøs forfølgelse i Kina, siger Bob Fu, der er grundlægger og leder af China Aid, i en erklæring.

Ifølge organisationen, der har base i Texas, har myndighederne i byen Wenzhou tvunget flere kirker til at fjerne kors, der er synlige udefra, eller risikere hel eller delvis nedrivning.

Avisen Global Times citerer lokale kristne for at sige, at de frygter, at nedrivningen har til formål at afskrække folk fra kristendom.

Wenzhou har forholdsvis mange kristne. Byen har knapt otte millioner indbyggere, og lokale medier anslår, at en million af dem er kristne. I hele Kina, hvor der er over 1,35 milliarder mennesker, var der i 2011 officielt 24 millioner kristne. Avisen Christian Today har imidlertid anslået, at tallet snarere er op til 100 millioner, og tallet ser ud til at stige med raketfart.