Prøv avisen

Muslimsk provins udfordrer Kinas leder

Armed police patrol at the South Railway Station, where three people were killed and 79 wounded in Wednesday's bomb and knife attack, in Urumqi, Xinjiang Uighur Autonomous region, May 2, 2014. China's foreign ministry has reacted angrily to U.S. criticism of the level of cooperation from Beijing on fighting terrorism, after the apparent suicide bombing in the country's far west pointed to a possible escalation of unrest there. The three killed included the two assailants. REUTERS/Petar Kujundzic (CHINA - Tags: MILITARY CIVIL UNREST) Foto: PETAR KUJUNDZIC/ Denmark

Selvmordsangreb i Xinjiang skete lige efter præsidentens besøg i provinsen. Den kinesiske leder har tabt ansigt, og konflikten eskalerer

Terrorangrebet i torsdags mod passagerer på en togstation i Urumqi, hovedbyen i Xinjiang, kostede én person livet og sårede mindst 79. Samtidig var det et slag i ansigtet på den kinesiske præsident og partileder, Xi Jinping, der netop havde afsluttet en firedages inspektionstur i provinsen.

Ifølge kinesisk presse var der tale om et selvmordsangreb udført af to mænd, der var under indflydelse af ekstrem religiøs tankegang. Med knive angreb de passagerer, der var på vej ud af stationen, og udløste derefter bomber, de havde på kroppen. Et af navnene tyder på, at angriberne tilhører det muslimske mindretal, uighurerne.

Sikkerheden er normalt i top, når en kinesisk leder er på besøg, så det var en pinlig affære for de lokale sikkerhedsstyrker. Xi Jinping havde på forhånd selv blæst til kamp mod terrorismen og betegnet Xinjiang som selve fronten i denne kamp. Han besøgte provinsen for at tage bestik af situationen som optakt til en arbejdskonference, der skal udstikke en ny politik for provinsen.

LÆS OGSÅ: Tre dræbt og 79 såret af bombe i Kina

Nicholas Bequelin fra organisationen Human Rights Watch, der følger udviklingen i Xinjiang, betegner angrebet som en hidtil uset trodsig handling fra de uighurer, der modsætter sig den kinesiske stat.

Det er ekstremt politisk pinligt for Xi Jinping, der har indtaget en meget hård holdning i Xinjiang-spørgsmålet og under sit besøg gjorde meget ud af at vise, at Xinjiang er sikker for kineserne, siger han til Reuters.

Xi Jinping beordrede straks efter angrebet de lokale myndigheder til at træffe beslutsomme foranstaltninger og knuse de voldelige terrorister. Xi talte desuden om en slå først-strategi i den urolige vestlige region, hvor mindst 100 personer det seneste år har mistet livet.

I marts fandt et lignende angreb sted på en togstation i den sydlige Yunnan-provins, og sidste efterår udførte nogle uighurer et angreb ved Den Himmelske Freds Plads i Beijing, Kinas politiske hjerte.

Under sit besøg forsøgte Xi at imødekomme den lokale befolknings bekymringer. Uighurerne er blandt andet utilfredse med de mange kinesiske tilflyttere, der nu udgør flertallet flere steder i provinsen. Xi opfordrede kineserne til at lære det lokale, tyrkiske sprog. Og han anerkendte, at uighurerne ud over kinesisk også bør lære deres eget sprog i skolen. Desuden gav han udtryk for, at flere uighurer bør indtage ledende politiske poster.

Stabilitet og kampen mod terror overskyggede dog besøget og vil i endnu højere grad gøre det nu. Det vil indebære øget indblanding i det religiøse liv, hvilket Xi Jinping også gav udtryk for under et besøg i en moské i Urumqi. Her opfordrede han de religiøse ledere til at hjælpe de troende til bedre at forstå den rette religiøse lære, så folk kan leve i fred.

Men en skærpelse af indsatsen over for ekstremistiske kræfter i Xinjiang vil blot føre til yderligere konflikt, advarer en eksilorganisation:

Eksplosionen i Urumqi beviser, at undertrykkelse ikke løser problemet, siger Dilxat Raxit, der er talsmand for eksilorganisationen World Uyghur Congress i Tyskland, i en skriftlig erklæring.

Uighurerne, der kæmper med fortvivlelse for overlevelse, havde håbet, at Xi Jinping med sit besøg ville komme med konstruktive forslag til at forbedre den kaotiske situation, men det skete ikke.