Prøv avisen

Tidligt væg-maleri af Jesus fundet i Egypten

fields in Egypt Oxyrhynchus Foto: J. LL. Ban

Billedet af en vinkende mand menes at være blandt de tidligste af Jesus. Spanske arkæologer har fundet det i en udgravning syd for Kairo

Spanske arkæologer måtte flytte 45.000 kilo sten, før de nåede ind til det ultimative fund: et vægmaleri, der menes at forestille Jesus. Det hidtil tidligste af slagsen.

Arkæologen Josep Padro har i 20 år arbejdet på udgravningen ved byen Oxyrhynchus 150 kilometer syd for Kairo i Egypten.

Han hæver sin hånd, som om han velsigner. Vi taler om et meget tidligt billede af Jesus, siger Josep Padro, der for nylig fandt billedet sammen med en gruppe arkæologer fra Barcelona Universitet.

De spanske arkæologer vurderer, at billedet stammer fra det 6. eller 7. århundrede e.Kr. og antyder, at udgravningen muligvis omfatter flere meget vigtige billeder og skrifter fra den tidlige kristendom. Sammen med vægmaleriet har arkæologerne fundet koptiske skrifter, som i øjeblikket bliver oversat.

For at fortsætte udgravningerne er det nødvendigt at grave i et tilstødende underjordisk område. En meget slidt trappe fører til denne del, men forskere kender endnu ikke til dette areals indhold, står der i en pressemeddelelse fra Barcelona Universitet.

LÆS OGSÅ: Sjældent jødisk tempel udgravet ved Jerusalem

De spanske arkæologer mener, at det underjordiske værelse kan have været opholdssted for præster og skribenter.

I øjeblikket er området omkring udgravningen afspærret af sikkerhedshensyn. Siden tidligere præsident Hosni Mubaraks fald i Egypten i 2011 har en lang række udgravninger været udsat for røverier. Blandt andet fordi mange af de arkæologer, der har opholdt sig i landet i årevis, er rejst hjem, men også fordi såkaldte gravrøvere udnytter det faktum, at politiet er travlt optaget af den ustabile politiske situation.

Egyptens antikvitetsminister Mohammed Ibrahim har ifølge lokale medier involveret sig personligt i denne særlige udgravning. For nogle år siden fandt arkæologerne en række mumier på stedet.