Prøv avisen

Ukraine kan være på vej mod guerillakrig

Odessa, Ukraine. 4th May 2014 - - A man wearing a face mask and carrying arrows joins other members of the nationalist political party and paramilitary collective Pravi Sektor for a rally at Odessa's police headquarters and the burnt-out Trade Unions building where 39 died in a fire. - - Members of the nationalist political party and paramilitary collective Pravi Sektor, gathered at the general police headquarters and at the entrance to the burnt-out Trade Unions building where as many as 39 people died after it was set ablaze. Foto: Cosimo Attanasio / Demotix/ Denmark

Kampene mellem ukrainske militærenheder og prorussiske separatister breder sig til flere områder i Ukraine og er ved at ændrekarakter til guerillakrig, mener ukrainsk politisk kommentator

De ukrainske militærenheder indledte i fredags om morgenen en antiterroraktion i byen Slavjansk i det østlige Ukraine, som i løbet af weekenden fortsatte i flere andre østukrainske byer.

Fredag eftermiddag brød fagforeningernes bygning i den sydukrainske by Odessa i brand, hvor mindst 42 mennesker mistede livet, og natten til i går gik prorussiske separatister til angreb i flere østukrainske byer.

I byen Luhansk meddeler byens selvbestaltede guvernør, at Luhansk vil mobilisere alle bevæbnede styrker, og han opfordrer til at drage mod ondskaben i den ukrainske hovedstad, Kijev. Byen, de ukrainske myndigheder advarer om, kan blive skueplads for nye provokationer og terrorhandlinger.

En dramatisk udvikling i Ukraine synes at tage fart, og det bekymrer politisk kommentator Yaroslav Swatko fra den vestukrainske by Lviv.

Han mener, de seneste begivenheder er et tegn på, at urolighederne i Ukraine er ved at ændre karakter og blive langt mere alvorlige end hidtil.

Putin (Ruslands præsident, red.) havde regnet med, at en langt større andel af befolkningen i Østukraine var prosovjetisk tænkende, og han regnede med en langt større opstand, end tilfældet har været, siger Yaroslav Swatko.

Han er overbevist om, at de seneste spredte uroligheder over hele landet vil være den udvikling, vi vil komme til at se i Ukraine fremover.

LÆS OGSÅ: Bekymrende optrapning i Ukraine

Putin vil nu gå over til plan B, som består af guerillakrig, spredte sabotagehandlinger og konstant uro. Han vil aldrig acceptere et succesfuldt Ukraine, fordi det vil true hans eget imperium, siger Yaroslav Swatko.

Politisk aktivist og direktør i en it-virksomhed Sergij Dibrov fra Odessa bakker Yaro-slav Swatko op. Odessa blev i løbet af i fredags skueplads for et voldsomt opgør mellem prorussiske aktivister og proukrainske demonstranter. Der faldt ro over byen i løbet af weekenden, men Sergij Dibrov er overbevist om, at problemerne langtfra er løst.

De prorussiske kræfter kommer ikke pludselig til at elske os andre. Vold avler mere vold, had avler mere had. Vi vil helt sikkert se meget mere terror i byen, siger Sergij Dibrov.

Han tilføjer, at der på de sociale medier allerede nu florerer lister og billeder af proukrainske aktivister, som separatisterne ønsker at få ram på som hævn for fredagens uroligheder, hvor flere prorussiske separatister mistede livet.

Mange menneskers liv er i fare. Mange aktivister vil i den kommende tid være i terroristernes søgelys, siger Sergij Dibrov, hvis ord blev bekræftet i går eftermiddag, hvor omkring tusind prorussiske aktivister angreb politistationen i Odessa og tvang politiet til at løslade 67 pro-russiske aktivister, som blev fængslet i forbindelse med urolighederne i fredags.

Yaroslav Swatko er overbevist om, at Rusland aldrig frivilligt vil opgive Ukraine.

Så længe Rusland har ressourcer til denne type krig, vil Putin aldrig give os fred, siger han og tilføjer, at eventuel mangel på ressourcer i Rusland er Ukraines eneste chance:

Den bedste løsning for os og den demokratiske del af verden er, hvis Putins Rusland vil lide samme skæbne som Sovjetunionen, så den russiske ekspansionslyst bliver stoppet.

Yaroslaw Swatko appellerer til EU om at indføre endnu strengere sanktioner mod Rusland samt at give en hjælpende hånd til de ukrainske myndigheder med træning af særlige sikkerhedsgrupper, der skal modstå de angreb, som efter hans overbevisning i stigende grad vil blive ført fra separatisternes bevæbnede grupper.

Det er den eneste måde, vi kan gøre os håb om at tilhøre den demokratiske del af Europa i fremtiden.

Seniorforsker og ukraineekspert Peter Munk Jensen fra Dansk Institut for Internationale studier (DIIS) er tilbageholdende med at kalde den nuværende situation i Ukraine for borgerkrig eller guerillakrig:

Kampene er stadig meget, meget isolerede og små i omfang og intensitet, og der findes ikke nogen alment accepteret definition på borgerkrig, men hvis ultranationalisterne griber til våben, kan det ændre hele situationen.