Præst saligkåres for modstand mod nazismen

Den katolske præst Giuseppe Girotti døde i koncentrationslejr efter athave hjulpet jøder på flugt

Koncentrationslejren Dachau hvor den katolske præst Giuseppe Girotti hjalp jøder med at flygte. Nu saligkåres han i den italienske by Alba.
Koncentrationslejren Dachau hvor den katolske præst Giuseppe Girotti hjalp jøder med at flygte. Nu saligkåres han i den italienske by Alba. Foto: Francois Galland/Scanpix.

Den katolske præst og professor Giuseppe Girotti er i den italienske by Alba blevet saligkåret. Det er det første skridt på vejen til helgenkåring.

Giuseppe Girotti blev født i 1905 og omkom i en alder af kun 40 år i nazisternes koncentrationslejr i Dachau. Med saligkåringen viser den katolske kirke, at den betragter præstens lidelser under nazismen som et martyrium.

Giuseppe Girotti voksede op under beskedne kår i byen Alba i det nordvestlige Italien, og som 13-årig begyndte han at studere hos dominikanermunke i byen Chrieri. I 1923 blev han medlem af dominikanerordenen.

I 1930 blev han præst, hvorefter han tog til Jerusalem for at udvide sine studier af Bibelen. Da han kom tilbage til Italien, blev han professor i blandt andet teologi, hebræisk og latin. Hans speciale var især Det Gamle Testamente.

Allerede flere år før krigen lagde Giuseppe Girotti ikke skjul på sin sympati for det jødiske folk, og ofte betegnede han jødiske medborgere som ”sine ældre brødre”. En betegnelse som sidenhen også pave Johannes Paul II benyttede.

Da tyskerne besatte det nordlige Italien i 1943, valgte Giuseppe Girotti at omsætte sin sympati for jøderne til handling. Han organiserede sikre skjulesteder for forfulgte jøder og hjalp mange til at flygte ved at skaffe dem falske pas. Samtidig havde han også gode kontakter til de modstandsgrupper, der kæmpede imod nazisterne, og han forsøgte flere gange at få modstandsfolk løsladt, når de var blevet taget til fange.

Giuseppe Girotto blev arresteret i august 1944 og anklaget for højforræderi og understøttelse af fjenden.

Da han kom til lejren i Dachau i nærheden af Mnchen i det sydlige Tyskland, blev han som alle andre fanger tvunget til at klæde sig af i forbindelse med en desinfektion. I den forbindelse skal han have sagt følgende: ”Vi er kommet til korsvejens 10. station: Jesus bliver frarøvet sine klæder.”

Ifølge flere kilder var han populær blandt sine medfanger, fordi han var ydmyg, hjælpsom og uselvisk. På grund af underernæring og leverkræft blev han indlagt på lejrens sygestation, hvor nazisterne påskesøndag 1945 myrdede ham med en indsprøjtning benzin.

Giuseppe Girottos lig ligger begravet i en af nazisternes massegrave i området omkring Dachau.