Prøv avisen

Magtskifte kan give konfronterende politik

Narendra Modi, der formentlig bliver Indiens nye premierminister, gik forrige søndag på talerstolen i Ramnagar i det sydlige Indien. Han har i de sidste fem uger under parlamentsvalget i Indien forsøgt at få et omdømme som en stærk og kompromisløs leder også over for omverdenen. Foto: Jagadeesh NV/EPA/.

Indiens sandsynlige nye premierminister Narendra Modi spiller med musklerne over for omverdenen

Narendra Modi, der formentlig bliver Indiens nye premierminister, gik forrige søndag på talerstolen i Ramnagar i det sydlige Indien. Han har i de sidste fem uger under parlamentsvalget i Indien forsøgt at få et omdømme som en stærk og kompromisløs leder også over for omverdenen. Denne søndag var ingen undtagelse, da han nåede til sagen om, hvad han kalder illegale indvandrere fra Bangladesh.

”De skal tilbage, hvor de kommer fra. De frarøver Indiens unge deres levebrød,” sagde han og tilføjede, at indvandrere i den nordlige delstat Vestbengalen gør klogt i at have deres tasker pakket, i tilfælde af at han kommer til magten.

De sidste stemmer i Indiens maratonvalg på fem uger afgives i dag. Fredag ventes det offentliggjort, hvem den nye premierminister bliver, og ifølge prognoserne vil det være mere end overraskende, hvis det ikke bliver hindunationalisten Narendra Modi. Omverdenen er derfor begyndt at forberede sig på, hvordan man forholder sig til en uerfaren udenrigspolitiker, hvis sprogbrug allerede har gjort ham upopulær flere steder. Ikke mindst i nabolandene Bangladesh og Pakistan.

Handelsministeren i Bangladesh, Tofail Ahmed, advarede forleden på den indiske tv-kanal Times Now Narendra Modi mod at gøre alvor af sine trusler.

”Føres de igennem, sætter han forholdet mellem vore lande på spil,” lød det fra Tofail Ahmed, som ikke anerkender, at der skulle være illegale indvandrere fra Bangladesh i Indien.

Lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet Johannes Dragsbæk Schmidt beskæftiger sig særligt med Sydasien. Han kalder Narendra Modis udtalelser forrige søndag for ”et populistisk træk for at få stemmer”.

”Hvad Modi kalder illegale indvandrere, er egentlig bare muslimer. Han ligger ret tæt op ad en højrekonservativ fundamentalisme, som vi så den hos George W. Bush og blandtnogle af nutidens strøminger i Europa. Hvis han ender med at gøre alvor af truslerne, er det klart, at det vil få store konsekvenser for et allerede anstrengt forhold mellem Indien og Bangladesh,” siger Johannes Dragsbæk Schmidt, som tror, at det potentielle magtskifte i Indien vil svække landets position globalt.

Mindst lige så anstrengt er landets forhold til et andet naboland, nemlig Pakistan. Johannes Dragsbæk Schmidt forudser, at Narendra Modi ved magten vil betyde en endnu skarpere linje over for Pakistan. Blandt andet i kraft af hans hindunationalisme og den tydelige islam-skepsis, Modi har givet udtryk for.

Det samme tror Matthew Nelson fra London Universitet, der er ekspert i international politik i Sydasien. Han vurderer, at Narendra Modi vil indlede med et forsøg på at skabe sig et krigerisk omdømme over for Pakistan. På den måde kan han legitimere sig over for sit hindunationalistiske bagland og senere indlede fred med Pakistan.

”På grund af Modis relativt begrænsede erfaring med udenrigspolitik, vil det dog kræve megen tid,” siger han.

Hans kollega fra London Universitets Center for Orientalske og Afrikanske Studier Simona Vittorini beskæftiger sig også med udenrigspolitik i Sydasien. Specielt Indiens. Hun forudser, at Narendra Modi trods sin aggressive retorik vil være pragmatisk for at sikre gode handelsforhold.

”Modi præsenterer sig som en stærk, kompromisløs mand. Han er noget af en type og vel også lidt af en galning. Men for det første er hans sprogbrug ekstra hård lige nu på grund af valgkampen, og for det andet tvivler jeg på, at han får frie hænder til at gøre, hvad han vil,” siger hun.

For selvom Narendra Modi med al sandsynlighed bliver præsenteret som Indiens næste premierminister på fredag, når stemmerne er talt op, hersker der stadig tvivl om, hvor stor magt han får.

Det nuværende valg er kun til parlamentets underhus og for at få indflydelse i det samlede parlament skal Modis parti, Bharatiya Janata Party, have et stort flertal af stemmerne her. Overhusets medlemmer udpeges af landets delstater, hvor Kongrespartiet stadig har magten i flertallet.