Prøv avisen

Ukraines leder: Afstemning er et skridt mod afgrunden

Præsident Oleksandr Turtjynov fordømmer søndagens afstemning om selvstyre i det østlige Ukraine.

Inden søndagens folkeafstemning om selvstyre i det østlige Ukraine advarer landets midlertidige præsident, Oleksandr Turtjynov, om, at afstemningen er retsstridig.

En ja-stemme vil "et skridt mod afgrunden", mener han.

- De, som går ind for selvstyre, forstår ikke, at det vil være fuldstændig ødelæggende for økonomien, velfærdssystemet og for dagligdagen generelt for hovedparten af befolkningen, siger præsidenten ifølge Reuters.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opfordret separatisterne til at udskyde afstemningen, og EU siger, at den ikke har nogen demokratisk legitimitet.

Afstemningen er besluttet af lederne af de prorussiske grupperinger i området i al hast, og der er lagt op til en rodet affære, som kan splitte Ukraine yderligere.

Den vil ikke blive overvåget af uafhængige observatører, detaljer om optælling af stemmerne kendes ikke, og flere steder vil en stemmekasse blive båret fra hus til hus som et mobilt valglokale, skriver den britiske avis The Observer.

Flere af de byer, hvor der skal stemmes, er nærmest lovløse. Politifolk er deserteret, andre har af frygt barrikaderet sig på politistationer eller nægter at gå på arbejde. Butikker og forretninger er flere steder blevet plyndret i fraværet af ordenshåndhævere i gaderne.

Området befinder sig reelt på randen af borgerkrig, konstaterer The Observers korrespondent.

Det er indbyggerne i de oprørskontrollerede regioner omkring byerne Donetsk og Lugansk, der skal tage stilling til stemmesedlens spørgsmål: "Støtter du loven om selvstyre for Folkerepublikken Donetsk".

Men for mange er det ikke krystalklart, hvad der stemmes om.

Reuters skriver, at nogle indbyggere i Østukraine tolker det som en afstemning om mere lokal magt, nogle mener mere bredt selvstyre inden for Ukraine. Andre mener uafhængighed, og andre igen tolker det som et skridt mod indlemmelse i Rusland.

- En ja-stemme betyder ikke, at Donetsk bliver en del af Rusland eller forbliver i Ukraine eller bliver en selvstændig stat, forklarede Roman Lijagin, chef for den separatist-ledede valgkommission, på en pressekonference lørdag ifølge Washington Post.

- Det betyder, at vi får støtte fra et flertal af regionens indbyggere og en moralsk ret til at slå fast, at vi ikke er tilfredse med begivenhederne i vores land og kræver forandringer, sagde han.