Prøv avisen

Singh træder tilbage i Indien: Modi modtages som helt

Efter det bedste valgresultat i tre årtier bliver Narendra Modi modtaget som helt af sine egne i New Delhi.

Narendra Modi blev lørdag modtaget med jubel og fest som Indiens kommende premierminister i hovedkvarteret for sit hindu-nationale parti Bharatiya Janata (BJP) i New Delhi.

Modi lænede sig ud ad en nedrullet bilrude med et blafrende valg i hånden, da han blev kørt fra lufthavnen til partihovedkvarteret midt i den indiske hovedstad.

Samtidig er den 81-årige Manmohan Singh fra Kongrespartiet officielt trådt tilbage som premierminister, efter at han har ledet sit sidste ministermøde lørdag.

Singh afleverede sin afskedsbegæring til præsident Pranab Mukherjee på præsidentpaladset i New Delhi.

Narendra Modis partifæller kan glæde sig over, at deres 63-årige leder har sikret BJP det bedste valgresultat i tre årtier og decimeret Gandhi-familiedynastiet med Rahul Gandhi i spidsen og det venstreorienterede Kongresparti.

Den kommende premierminister, der ventes at blive taget i ed på onsdag, er søn af en fattig tesælger og portrætteres som en økonomisk reformist, der kan sætte gang i økonomien og skabe arbejdspladser i Indien.

Kritikere frygter, at hindu-nationalisten kan blive en enerådende premierminister, der splitter i stedet for at samle de politiske fløje.

Modi, der indtil nu har ledet delstaten Gujarat, blev på kontroversiel vis nægtet visum til USA i 2005 efter beskyldninger om, at han skal have accepteret anti-muslimske optøjer i den vestlige delstat tre år tidligere.

Nu forsikrer det amerikanske udenrigsministerium imidlertid om, at Modi som premierminister vil blive tildelt et specielt A1-visum i sin egenskab af regeringschef, og præsident Barack Obama har da også allerede inviteret ham til Washington.