Tysk kritik før Erdogan-besøg

Frygt for at premierminister vil føre tyrkisk valgkamp i Tyskland

”Erdogan må ikke få lov til at forlægge sine valgkampsslag til Tyskland,” siger Andreas Scheuer.
”Erdogan må ikke få lov til at forlægge sine valgkampsslag til Tyskland,” siger Andreas Scheuer.

Tyske medier har de seneste dage beskæftiget sig meget med den tyrkiske premier-minister, Recep Tayyip Erdo-gans, opførsel i forbindelse med mineulykken i Tyrkiet. Især har det chokeret tyskerne, at Erdogan ifølge flere medieberetninger skal have langet ud efter demonstranter og overfuset dem med antisemitiske skældsord.

En række tyske politikere protesterer nu over, at den tyrkiske premierminister skal besøge Tyskland i den kommende weekend.

Det er blandt andet planlagt, at Erdogan skal holde tale i Köln ved en fest, som en organisation for tyrkiske indvandrere står for. Köln ligger i Nordrhein-Westfalen, og delstatens integrationsminister, Guntram Schneider, opfordrer den tyrkiske premierminister til at melde afbud til arrangementet.

”Hvis han besøger Köln, vil der nærmest være tale om, at han misbruger Tysklands gæstfrihed,” siger den socialdemokratiske delstatsminister Hannelore Kraft til avisen Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

De tyske politikere kalder Erdogans indstilling til demokratiet i Tyrkiet for katastrofal.

”Erdogan har en helt anden holdning til begrebet demokrati end tyskerne: Der bliver trampet på menneskerettigheder og ytringsfriheden i Tyrkiet. Det er helt uacceptabelt, at der arrangeres et tyrkisk show til hyldest for Erdogan blot én dag før EU-valget,” siger for eksempel Andreas Scheuer, der er generalsekretær i det konservative kristeligt sociale parti CSU til magasinet Spiegel.

Det er Unionen af Europæisk-Tyrkiske Demokrater, også kaldet UETD, der har indbudt Erdogan til at holde tale i Köln den 24. maj. UETD fejrer den dag sit 10-årsjubilæum. I Tyskland betragtes organisationen som en lobbyorganisation for Erdogans islamisk konservative parti, og derfor frygter mange tyske politikere, at den tyrkiske premierminister vil benytte lejligheden til at føre politisk kampagne.

Ifølge flere aviser er det muligt, at Erdogan under sin tale på lørdag endda vil meddele, at han stiller op til det kommende præsidentvalg i Tyrkiet, og at han vil begynde at føre sin valgkamp allerede fra talerstolen i Köln. Hans tilhørere udgør nemlig et attraktivt publikum: Mange af de tyrkiske indvandrere har stadig stemmeret i Tyrkiet.

”Erdogan må ikke få lov til at forlægge sine valgkampsslag til Tyskland,” siger Andreas Scheuer.

Også blandt tyske politikere med tyrkisk indvandrerbaggrund høres der kritiske røster før besøget. Flere mener, at hvis Erdogan får mulighed for at føre politisk kampagne i Tyskland, vil det være en hån imod ofrene for mineulykken.

”Erdogan mister mere og mere forbindelsen til virkelighedens verden. Hans opførsel efter mineulykken i Soma har forvandlet mange tyrkeres sorg til vrede, hvilket jeg da også går ud fra, at han vil få at mærke under sit besøg i Tyskland. Han kan ikke bare føre valgkamp her, som om intet var sket. Han er nødt til at tage hensyn til folks sorg og bekendtgøre, hvilke konsekvenser mineulykken får både politisk og økonomisk,” siger Cem Özdemir, der er medlem af partiet De Grønne, til magasinet Spiegel.

Recep Tayyip Erdogan har allerede tidligere påkaldt sig kritik under et besøg i Tyskland. I 2008 holdt han en tale som dengang også fandt sted i Köln hvor han advarede de tyrkiske indvandrere imod at lade sig assimilere i Tyskland. Dengang beskyldte mange tyske politikere ham for at ville hindre integrationen af tyrkiske anden- og tredjegenerations-indvandrere i Tyskland.